Hlavní obsah

Nechte to na nás, zní z ANO k budoucnosti Babišova nevoliče Vondráka

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

Budoucnost Ivo Vondráka v hnutí ANO je zatím nejistá. Špičky hnutí se k tomu, zda bude z vedení strany odejit, nebo ne, nechtějí vyjadřovat. Prý teď mají práci s volbami.

Článek

Zatímco Ivo Vondrák v médiích rozhlašuje, že zvažuje odchod z ANO, nabízí se kvůli jeho postoji v prezidentských volbách varianta, že se s ním dříve rozloučí samo hnutí.

Moravskoslezský hejtman se opětovně přihlásil k tomu, že i v druhém kole hodlá volit protikandidáta svého stranického šéfa Andreje Babiše.

„Výsledky v Moravskoslezském kraji v prvním kole to zjevně neovlivnilo,“ bagatelizuje fakt, že Andreje Babiše nechce volit ani jeho místopředseda, Karel Havlíček. Ten je 1. místopředsedou strany. Co bude s Ivem Vondrákem, prý v ANO nyní neřeší.

Vondrák je nejen hejtmanem, ale i poslancem – dokonce jej hnutí ANO delegovalo jako předsedu sněmovního školského výboru a rovněž zastává vysoké postavení i v rámci hnutí. Je jeho místopředsedou.

Že jeho výroky z poslední doby hnutí přejde, se ale čekat nedá. Alena Schillerová již během prvního volebního večera řekla, že je to podraz.

A zlověstně v tomto kontextu působí i mlčení předních straníků. Na SMS zprávy ohledně Vondrákovy budoucnosti z větší části neodpověděli vůbec. Když ano, reakce se nesly v tom duchu, že teď se vede prezidentská kampaň a na Vondráka nikdo nemá čas.

„Nechte to na nás,“ odvětil pak například Vondrákův kolega z Moravskoslezského kraje a místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka.

Sám Vondrák pak připouští, že se na něj lidé s výzvami, aby odešel z vedení ANO, obrací. „Z mého okolí nikoliv, občas tento názor zazní odjinud z ANO,“ řekl pro Seznam Zprávy. On sám si dále myslí, že na osobní názor má nárok. „Žijeme v demokratické společnosti a platí svoboda slova. V opačném případě se vracíme před rok 1989,“ dodal.

Zemanovi se v Ostravě dařilo lépe

Do jaké míry veřejné přihlášení Iva Vondráka k Petru Pavlovi ovlivnilo rozhodování voličů na Ostravsku, se jednoznačně říci nedá.

Andrej Babiš zanechal v Moravskoslezském kraji Petra Pavla s obdobným odstupem jako před pěti lety Miloš Zeman Jiřího Drahoše, náskok se ale přeci jen o pár procent snížil. Zeman zde tehdy získal v prvním kole 49 procent hlasů, Drahoš 24. Letos Andrej Babiš oslovil v prvním kole 44,8 procenta zdejších voličů a Petr Pavel 27,7. Pro doplnění: v roce 2018 pak v druhém kole Zeman převálcoval Drahoše v poměru 62 ku 38.

Seznam Zprávy již dříve popsaly, že v Moravskoslezském kraji je Vondrák a obdobně smýšlející ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) spíš názorově osamocený ostrůvek než větší trend. Většinu místních straníků totiž spíš naštval.

„Mohli to udělat tiše. Za Frýdek-Místek jsem neslyšel, že by se k nim někdo přidával,“ řekl například Seznam Zprávám předseda oblastní stranické buňky Petr Jakubek.

Reklama

Doporučované