Hlavní obsah

Co sleduje Pavel výpadem proti Nerudové

Foto: Seznam Zprávy

Kandidáti Petr Pavel a Danuše Nerudová

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel neví, zda by před 2. kolem prezidentské volby podpořil Danuši Nerudovou proti Andreji Babišovi. Má pochybnosti, zda by byla dobrou prezidentkou. Nerudová reagovala, že by ho – i přes výhrady – „samozřejmě podpořila“.

Článek

Na Pavlův postoj upozornil Deník N.

„Byl jsem si naprosto jistý tím, že Danuše Nerudová by byla lepší variantou než Andrej Babiš. Dnes už si tím tak úplně jistý nejspíš nejsem, ale přesto se ještě pořád přikláním k ní,“ prohlásil podle serveru k možné podpoře někdejší rektorky Mendelovy univerzity během středeční návštěvy Brna.

„Zpočátku jsem měl celkem jasno, ale musím říct, že teď – poté, co se dozvídám, a také i z častějších osobních kontaktů – bych ještě asi vážil,“ dodal.

Ve čtvrtek pak jeden z předpokládaných favoritů lednových voleb dodal, že o tom, zda by Nerudová byla dobrou prezidentkou, má pochybnosti.

„Vyvolala je především zbrklá vyjádření související s Ukrajinou, komentář na adresu prezidentky Čaputové a také články v médiích, naposledy o tom, jak pan Neruda asistoval u Babišova největšího obchodu,“ řekl. „Obava z toho, co by na Hradě představoval Andrej Babiš, je však stále větší,“ dodal.

Narážel na to, že ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označila za „komika“ (jímž byl před zvolením do funkce), nebo na nedávné vyjádření na adresu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. O ní Nerudová řekla, že její největší zásluhou je zabránění skládce.

Bývalý předseda Vojenského výboru NATO zmínil rovněž zjištění Seznam Zpráv, že manžel Nerudové Robert stál před 14 lety u vzniku Babišova zemědělského impéria. Coby místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podepsal důležité dokumenty pro fúzi Agrofertu s tehdejší dvojkou na trhu Agropolem. To umožnilo vznik největšího zemědělsko-potravinářského konglomerátu ve střední Evropě.

„Prezident nebo prezidentka nesmí v klíčových okamžicích lavírovat. Musí udělat, co je v zájmu země. I přes silné výhrady, které vůči panu Pavlovi mám, bych ho ve druhém kole proti Andreji Babišovi samozřejmě podpořila,“ reagovala Nerudová pro Seznam Zprávy.

Podporu Babiše vylučuji

Podporu expremiéra a šéfa hnutí ANO nicméně generál ve výslužbě kategoricky vyloučil.

„Mým největším soupeřem je populismus a snaha Andreje Babiše orbanizovat Česko, jeho bych nikdy nepodpořil a v žádném případě nevolil,“ podotkl.

Pavlovo váhání už na sociálních sítích odsoudili někteří tuzemští politici. Mezi nimi i bývalý ministr financí a dřívější šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Elegantní negativní kampaň

Podle expertů se Pavel svým výrokem snaží získat jak nerozhodnuté voliče, tak i ty z tábora Andreje Babiše.

„Snaží se lovit ve vodách voličů Andreje Babiše. Řekl to kvůli tomu, aby do prvního kola měl větší podporu a dokázal získat i lidi, co nevolí ODS, TOP 09 a tak dál a volí třeba Andreje Babiše,“ řekl Seznam Zprávám politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci.

Dodal, že voliče Nerudové na svou stranu Pavel nepřetáhne, je pro něj proto výhodnější hledat jinde. „Podle průzkumů a dat, co máme k dispozici, (Nerudová) úplně vyluxovala liberální městský segment,“ uvedl.

Expertka na politický marketing Marcela Konrádová z Univerzity Karlovy naopak soudí, že se jedná o elegantní negativní kampaň proti Nerudové.

„Nenápadně připomene, co by voličům na paní Nerudové mohlo vadit. Přitom to není agresivní,“ vysvětlila Konrádová.

Doplnila, že Pavel se snaží oslovit i nerozhodnuté voliče, čímž reaguje na neustálý růst preferencí Nerudové.

Mírnější reakci Nerudové naopak Konrádová vysvětluje tím, že chce zůstat Pavlovým voličům otevřená.

„Tím, že ona řekne, že by ho podpořila, tak ukáže: ,Podívejte, já s ním vlastně v řadě věcí souhlasím, určitě je to pro mě lepší varianta než Babiš.‘ Může si je tím tak trochu zaháčkovat,“ dodala Konrádová.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření expertů Lyseka a Konrádové.

Reklama

Doporučované