Hlavní obsah

Prezident 2023: Násilí u obytňáku Babišovi škodí, generál ho přeskočil

Andrej Babiš nyní ztrácí, naopak šance rostou Petru Pavlovi a Danuši Nerudové. Tak vypadá vývoj šancí na zvolení příštího prezidenta nebo prezidentky.

Reklama

Článek

Data ze sázkových kurzů ukazují šanci – pravděpodobnost – toho, že kandidát/ka vyhraje volby a stane se příštím prezidentem nebo prezidentkou. Andrej Babiš nyní začal ztrácet. Zjevně mu škodí agresivní kampaň, kde se kromě slovních útoků odehrává řada fyzických potyček.

Babišovu tour po Česku provázejí šarvátky

Seznam Zprávy přinesly řadu reportáží z mítinků expremiéra Andreje Babiše.

Naproti tomu Petr Pavel a Danuše Nerudová, další dva vážní kandidáti na post hlavy státu, aktuálně posilují. Danuše Nerudová, profesorka ekonomie a donedávna rektorka Mendelovy univerzity v Brně, se v průběhu července viditelně oddělila od skupiny dalších kandidátů, ať již potvrzených, nebo těch, o nichž se uvažuje.

Co jsou šance podle sázek

Šance podle sázek nejsou totéž, co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Anketa

Trojice kandidátů, kteří se účastnili minulé prezidentské volby, Pavel Fischer, Marek HilšerJiří Drahoš, se v šancích výrazně neprojevovala po celé jaro ani nyní v polovině srpna.

Všichni tři byli zvoleni do Senátu, kde však jejich práce není příliš vidět. Největší šanci na zvolení (ale stále nižší než 6 procent) má nyní Pavel Fischer. Marek Hilšer (necelá 3 %) mírně posílil, ale i jeho šance na zvolení jsou v tuto chvíli velice nízké. Jiří Drahoš, který se přitom v minulých volbách dostal do druhého kola, měl na jaře pouhé procento a půl, nyní už se propadl pod jedno procento. (V grafech zachycujeme všechny kandidáty a kandidátky, jejichž šance jsou vyšší než procento.)

Neviditelné kampaně

Do konce května 2022 měli senátor Pavel Fischer a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula podobné šance na zvolení, dokonce větší než Danuše Nerudová. Nyní se ale společně pomalu propadají.

Při detailním pohledu se ukazuje, že z těchto tří kandidátů nejlépe vede kontaktní kampaň při sběru podpisů Danuše Nerudová.

Matematik: v průběhu kampaně mu podpora klesá

Mediálně viditelný matematik Karel Janeček budí pozornost zejména na sociálních sítích. Stejně jako jeho soupeři i on nyní obráží různá místa a snaží se při sběru podpisů získat podporu veřejnosti. Jeho šance na výhru však klesla ze tří procent na necelá dvě.

Jde o vcelku unikátní jev, kdy během kampaně podpora kandidáta klesá. Nejčastěji totiž všem podpora roste, třeba i jen mírně. Ukazuje se, že přestože mohl Karel Janeček těžit z toho, že jej veřejnost zná nejen skrze jeho veřejné aktivity ale i hojně bulvarizovaný soukromý život, v kampani se mu to zúročit nedaří.

Výše se umisťují senátorka Miroslava Němcová, předseda Senátu a její stranický kolega Miloš Vystrčil (oba mají nyní shodné šance, které však nedosahují ani čtyř procent). Šance klesly i někdejší šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové, která se stejně jako Karel Janeček propadla ze tří pod dvě procenta.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Přehled obsahuje všechny relevantní kandidáty a kandidátky. Pro přepočet na šance je nutné vyřadit ty, jejichž kurz neodpovídá ani jednoprocentní šanci na zvolení.

Prezident/ka 2023: Sledujeme vývoj šancí

Šance na zvolení jednotlivých kandidátů a kandidátek dlouhodobě sledujeme od letošního jara. Data jsou denně aktuální.

Reklama

Doporučované