Hlavní obsah

Sociolog: Babiš má nejvíc voličů nerozhodnutých, zda půjdou volit

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš.

Reklama

Rozhodnutí soudu o tom, že Andrej Babiš je nevinný v kauze Čapí hnízdo, může podle výzkumníků přesvědčit jeho příznivce, kteří si nebyli jisti, jestli k volbám jít. Babiš by se podle nich měl do druhého kola dostat.

Článek

Pondělní rozhodnutí Městského soudu v Praze o nevině Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo může Babišovi v prvním kole prezidentských voleb pomoct. Shodli se na tom sociologové a výzkumníci, které Seznam Zprávy oslovily.

Podle sociologa Jana Herzmanna bude mít na první kolo vliv souběh dvou věcí, které se udály v průběhu 12 hodin: odstoupení Josefa Středuly a zproštění viny Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

„Nemám to v číslech, ale pocitem očekávám, že Andrej Babiš po tomhle bude mít lehce nad 30 procenty a postoupí do druhého kola,“ říká Herzmann. Podle něj nyní Babišovi bude jen stačit nahlas klást otázku: „Tak kdo měl pravdu?“

I podle spoluautora průzkumu Ivana Cukera může pondělní rozhodnutí městského soudu zamávat podílem voličů Andreje Babiše, kteří ještě nemají jasno v tom, zda půjdou k volbám. „Tyto lidi to může podpořit k tomu, aby šli k volbám. U skalních příznivců Andreje Babiše rozsudek mít vliv nebude, ti by k volbám šli i v případě odsouzení,“ uvedl.

Lidí, kteří by chtěli volit Andreje Babiše, ale ještě nejsou rozhodnuti, zda k volbám nakonec půjdou, je zhruba 15 procent. To je nejvíc z hlavní trojice kandidátů.

Nerudová a Pavel v druhém kole? „Zbožné přání odpůrců Babiše“

Vzhledem k tomu, že Danuše Nerudová začala v posledních průzkumech ztrácet a zároveň v Babišův prospěch mluví výsledek soudního stání k Čapímu hnízdu, je podle oslovených odborníků už téměř jisté, že Andrej Babiš postoupí do druhého kola.

„To, aby se Danuše Nerudová a Petr Pavel spojili v kampani a dostali se tak oba do druhého kola, je jen zbožným přáním odpůrců Andreje Babiše,“ míní Herzmann.

Podle jeho názoru proto teď oba kandidáti shodí rukavice a o poperou se o postup do druhého kola. Jeho slova potvrdila svými činy i Nerudová, která s novým týdnem zapomněla na svá slova o pozitivní kampani a tvrdě se pustila do Pavla.

„Pan Pavel by si mě na Hrad vzal jako účetní. Na podobné ponižování od mužů jsou u nás ženy bohužel zvyklé. Tak já tedy spočítám, co mohou volby přinést. Nemít za prezidenta bývalého kariérního komunistu, agenta, rozvědčíka nebo lháře. Nemít za prezidenta oligarchu,“ napsala na twitter poté, co Pavel uvedl, že by na Hradě využil jejích zkušeností expertky na účetnictví.

Nerudová odložila rukavičky

Ještě v nedělní televizní debatě Danuše Nerudová tvrdila, že v závěrečném týdnu povede pozitivní kampaň. Hned v pondělí se ale na sociálních sítích pustila do Petra Pavla a nařkla ho z „ponižování“. Ten její interpretaci odmítl.

Andrej Babiš se proto do pátku podle Herzmanna ani nebude muset v ostřelování svých protikandidátů nijak snažit. „Myslím, že Babiš si dojede svoji kampaň před prvním kolem tak, jak ji měl rozjetou. A před druhým kolem ji přizpůsobí tomu, kdo tam s ním bude.“

Nerudová nemůže ani stoprocentně počítat s hlasy odborářského šéfa Josefa Středuly, který v neděli večer v přímém přenosu na České televizi z boje o Hrad odstoupil a vyzval své příznivce, aby volili právě Danuši Nerudovou, která podle něj má mít sociální cítění.

„Já osobně bych odhadoval, že z voličů Josefa Středuly směrem k Danuši Nerudové může přejít maximálně 50 procent,“ uvedl ředitel výzkumné agentury Median Přemysl Čech. Mezi faktory, které ještě volby ovlivní, podle něj budou zbývající televizní debaty, ale i možné kauzy, které se ještě mohou před otevřením volebních místností objevit.

Reklama

Doporučované