Hlavní obsah

Reportáž z volební noci: Studená sprcha pro opozici. Fico dostal zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„My jsme předurčení vládnout do roku 2027,“ řekl premiér Robert Fico po výhře Petera Pellegriniho v prezidentských volbách.

Reklama

Slovensko má za sebou plebiscit o politice vlády Roberta Fica. Výsledek: v prezidentském paláci v červnu usedne jeho spojenec Peter Pellegrini. Seznam Zprávy byly o volební noci ve štábu vítěze, ale i poraženého.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje/

Jsou celí nervózní, Andrej Danko je mimo Bratislavu a Robert Fico takticky vyčkává, jestli sem vůbec přijede, slyšel jsem od slovenského kolegy, když jsem kolem půl jedenácté večer dorazil do štábu Petera Pellegriniho.

V tu chvíli predikce výsledků ukazovaly, že bude výsledek fifty fifty – těsný jako ještě nikdy.

„Takto sa to robí“

O půl hodiny později se nálada v restauraci Aušpic na pravém břehu Dunaje citelně proměnila. A s každou další minutou byla změna atmosféry patrnější.

Začaly se ozývat výbuchy radosti, bouchání špuntů od lahví s bublinkami a nakonec i spontánní zpěv státní hymny. Ve štábu bylo najednou úplně plno, hosté tleskali a novináři se v malém salonku tlačili jeden na druhého.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Radost ve štábu Petera Pellegriniho. Stranický lídr Hlasu bude příští prezident.

„Takto sa to robí, do psej matere,“ zvolal pak po půlnoci v projevu v Pellegriniho štábu premiér Robert Fico. Pomocí stejného výrazu v roce 2021 kritizoval Pellegriniho za amatérismus, tentokrát šlo ale o poklonu za výhru ve volbách. Sám Fico totiž v prezidentském klání v roce 2014 pohořel.

Další překážka je z cesty

„My jsme předurčení vládnout do roku 2027,“ dodal premiér. V té chvíli už bylo stoprocentně jisté, že příštím slovenským prezidentem bude lídr koaliční strany Hlas. Zuzanu Čaputovou vystřídá Peter Pellegrini v polovině června.

Byl to ale právě premiér Fico, jenž měl v noci ze soboty na neděli asi největší důvod k radosti. Jeho dlouholetý politický žák Pellegrini za vysoké volební účasti vyhrál nad Ivanem Korčokem s jasnou převahou šesti procentních bodů, i když i interní průzkumy Pellegriniho štábu mluvily o mnohem těsnějším rozdílu.

Ficovi tak zmizela z cesty další překážka v rychlé proměně Slovenska podle orbánovského vzoru.

V blahopřejném projevu se premiér hned pustil do liberálních médií, aktivistů, nevládních organizací a „progresivců“. V podobném duchu mluvil ve svém vítězném a děkovném projevu i nově zvolený prezident Pellegrini.

„Pokud vláda bude plnit své programové prohlášení, tak se nemusí obávat, že by z prezidentského paláce, tak jak to bylo posledních 10 let, vzniklo jedno opozičně-oportunistické mocenské centrum, které bude vládě škodit,“ řekl vítěz voleb.

Špinavá kampaň? Ale kdeže, zní od ministryně

Pellegrini také zmínil zlo, intriky, útoky a špinavosti, kterými si v kampani musel projít. Na ty si v projevu stěžoval i poražený voleb, exministr zahraničí Ivan Korčok.

„Na Slovensku se dá stát prezidentem i tak, že budete vést netransparentní kampaň, že nikdo nebude vědět, odkud přišly peníze na účet, že to někoho nebude zajímat. Na Slovensku se dá stát prezidentem tak, že budete šířit nenávist a bičovat vášně. Dá se vyhrát i tak, že z protikandidáta, ze mě, uděláte kandidáta války,“ řekl Korčok v projevu, ve kterém uznal porážku. „Tohle vám nezapomenu,“ dodal.

Podle ministryně hospodářství Denisy Sakové z Pellegriniho Hlasu prezidentská kampaň ostrá nebyla.

„Kampaň Petera Pellegriniho vůbec nebyla ostrá, nebyla útočná, byla profesionální. Byla taková, jakou naše strana Hlas měla i v parlamentních volbách. Vyhýbal se osobním útokům a zákeřnostem,“ řekla Seznam Zprávám politička.

V tu chvíli se v Pellegriniho štábu ozval další oslavný jásot.

„Vedl ji ze srdce, slušně a s úctou,“ dodala Saková o Pellegriniho kampani. Ta Korčoka vykreslovala jako příznivce zapojení Slovenska do války na Ukrajině.

Důchodci za Pellegrinim

To ostatně v restauraci Aušpic opakuje i předseda Jednoty důchodců Slovenska Michal Kotian. Organizace slovenských seniorů v kampani Pellegriniho aktivně podpořila. Na otázku, co by pro něj znamenala výhra Korčoka, odpoví monologem o podporování války a zbytečnosti dodávání zbraní na Ukrajinu.

„Koalice začíná dělat velmi dobrou sociální politiku. Problém by byl, kdyby prezident všechno vetoval a zdržoval,“ odvětí nakonec na opakovaný dotaz Kotian. A voliči mu dali za pravdu - Korčoka, který sliboval být opozicí vůči vládě, jasně odmítli.

+13

Zatímco podle ministryně Sakové volby nebyly referendem o vládě, její vládní kolega z ministerstva školství a spolustraník Tomáš Drucker má jiný názor. „Jinak se to ani hodnotit nedá, je to přirozené,“ říká na mou otázku o plebiscitu o Ficovi. Jeho odpověď záhy narušuje spontánní oslavný zpěv státní hymny, jejž pak střídá skandování „Pelle na Hrad“.

Dzurinda: Je tu echo roku 1998

Že šlo o referendum o vládě, připouštěli ještě před prvními výsledky i hosté ve štábu Ivana Korčoka. Ve velkorysých prostorech Staré tržnice v centru Bratislavy se jich očekávalo na 700.

„Ano, musím popravdě říct, že v zásadě ano,“ říká na mou otázku o referendu o Ficovi premiér z let 1998 až 2006 Mikuláš Dzurinda.

Atmosféra ve společnosti prý Dzurindovi připomíná rok 1998 a jeho zápas s autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. „Prošel jsem se minulý týden po Prešově a zněly výkřiky ‚Ať žije Miky!‘, ale i ‚Miky je … pět teček‘,“ líčí podporovatel Korčoka.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Expremiér Mikuláš Dzurinda podporoval Korčoka.

Exministryně spravedlnosti a poslankyně opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Mária Kolíková mi dokonce řekla, že sobotní hlasování bylo „volbami o demokracii na Slovensku“. „Je to o tom, jak lidé na Slovensku cítí demokracii a právní stát, protože vládní koalice tyto principy válcuje,“ myslí si Kolíková.

Fico podle poslankyně nebude mít už žádnou brzdu. „Může to ale zmobilizovat část Slovenska a vývoj může být rychlý a velmi progresivní,“ uvažuje dál, co může Pellegriniho výhra znamenat.

Mobilizaci odpůrců vlády několikrát zmiňuje poslankyně opozičního Progresivního Slovenska Zora Jaurová. „Ještě pořád nejsme tam, kde je Maďarsko anebo kde bylo Polsko, ještě je cesta zpět. Jen to teď bude složitější cesta,“ věří Jaurová.

Před Korčokovým štábem ve Staré tržnici je kolem desáté večer velmi živo. U vstupu postává i několik zvědavců a mezi nimi i mladé ženy Ivana, Dominika a Mirka. Na štáb narazily spíš náhodou, neskrývají ale, že právě Korčok je jejich favorit.

„Pokud nevyhraje Korčok, tak já jsem zachráněná, protože žiju v Česku,“ směje se Mirka. Její kamarádky říkají, že ani v případě Pellegriniho výhry odejít neplánují. „Byly bychom ale velmi zklamané,“ odhaduje trojice svorně pocity, na které nakonec po zhruba dvou hodinách skutečně došlo.

Na druhém břehu Dunaje se mezitím bouřlivě slavilo. Politici strany Hlas v předzvěsti oslav rušili dopoledne mediální vystoupení a ještě kolem půl druhé ráno bylo ve štábu plno…

Reklama

Doporučované