Hlavní obsah

Hlasovací drive-in. Voliči v Praze budou moci volit do Senátu z auta

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražané v karanténě budou moci v podzimních senátních volbách hlasovat z auta na dvou místech. Magistrát pro ně zřídí takzvaná drive-in stanoviště na Letné a Proseku.

Článek

Termín volby pro tato místa bude vždy ve středu, tedy 30. září pro první a 7. října pro druhé kolo. Volební místnosti se podle řádného termínu otevřou vždy následující pátky a soboty.

Volby si podle zákona řeší městské části. Poslanci v srpnu chválili zákon, podle kterého mohou hlasovat i lidé v karanténě a izolaci. Řešení této situace připadlo magistrátu. Pro volební obvody Prahy 1 a 5 tak zřídil drive-in stanoviště na Letné. Voliči z Prahy 9 pojedou volit k Poliklinice Prosek. „Volič nebude vystupovat z vozidla, ale jen otevře okénko. Přítomna bude volební komise i armáda,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Voliči v izolaci a karanténě ještě mohou podle zákona využít druhý způsob hlasování a pozvat si komisi domů. „K volbám doma zřídíme a uveřejníme telefonní číslo,“ řekl Hofman. Situaci podle něj magistrát stále řeší a bližší informace uveřejní 15 dnů před volbami.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, ODS chce zvýšení odměny pro členy volebních komisí při krajských a senátních volbách alespoň o 500 korun. Vyšší odměna má motivovat komisaře, které čeká nezvyklá práce v některých okrscích, jako je právě drive-in hlasování. Komisaři by podle návrhu ODS měli dostat alespoň 2 300 korun, místopředsedové komisí 2 600 Kč a předsedové 2 700 Kč. Komise má minimálně pět členů s výjimkou volebních okrsků do 300 voličů, kde může být okrsková volební komise čtyřčlenná.

Vláda na začátku letošního září rozhodla, že uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách.

První kolo voleb se koná v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 8:00 do 14:00. Případné druhé kolo se koná v pátek 9. října a v sobotu 10. října ve stejných časech.

Reklama

Doporučované