Hlavní obsah

Volit v USA je možné i s covidem, dezinfekce může poničit hlasovací lístky

Foto: Profimedia.cz

Volební místnost v newyorské Madison Square Garden.

Reklama

Pandemie koronaviru nemá vliv nejen na preference obou kandidátů na amerického prezidenta, ale i na hlasování samotné. Ve Spojených státech aktuálně přibývají denně desetitisíce nakažených, kteří se chtějí účastnit voleb.

Článek

K normálu mají letošní prezidentské volby ve Spojených státech daleko. Koronavirus se stále rychleji šíří, denně přibývají desetitisíce nakažených. Voliči, kteří dosud nezaslali hlasovací lístky poštou, ale celé úterý míří k volebním urnám. Pandemie covidu-19 si již v USA vyžádala nejméně 231 000 životů a nemocnice v posledních dnech hlásí rekordní počet hospitalizací.

Co to ale znamená pro hlasování v letošních volbách? Voliči, kteří mají pozitivní test na nákazu novým koronavirem, mohou své hlasovací lístky vhodit do volební urny osobně. Musí se ale řídit pokyny vydanými americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Pro tyto voliče pak CDC vytvořilo seznam bezpečnostních doporučení, jak „chránit sebe i ostatní a zpomalit šíření covidu-19“. „Zvažte různé alternativy hlasování, které minimalizují kontakt,“ píše se v materiálu. Dále CDC doporučuje, aby se nakažení voliči vyhnuli davům a k volebním urnám dorazili mimo špičku, například v dopoledních hodinách. Voliči se také mají ujistit, že mají všechny potřebné dokumenty, aby tak předešli komplikacím, uvádí server USA Today.

Po příchodu do volební místnosti by měli informovat volební komisi o své diagnóze, samozřejmostí je pak zakrytí dýchacích cest, udržování rozestupu nejméně 1,8 metru od ostatních voličů a použití dezinfekce před i po odevzdání hlasu.

Právě dezinfekce ale může samotné hlasování zkomplikovat. Již zmíněné Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varovalo, že dezinfekční prostředky na ruce na bázi alkoholu mohou poškodit papírové hlasovací lístky. Navlhčené dezinfekcí mohou snadněji ucpat elektronické hlasovací automaty, které se ve Spojených státech využívají.

Podle CDC by měl být dezinfekční prostředek na ruce k dispozici ve volebních místnostech, pracovníci i voliči jsou ale upozorňováni, že při manipulaci s volebními lístky mají mít suché ruce. Mokré hlasovací lístky totiž způsobily potíže začátkem roku během komunálních voleb v New Hampshire. Dezinfekcí lidé zničili několik lístků i v kalifornském Sacramentu a museli dostat nové.

Zatímco americká média se věnují téměř pouze volbám, pokračující nárůst počtu nových případů po celé zemi nevykazuje žádný náznak poklesu, uvádí The Washington Post. Podle údajů deníku se celkový počet nakažených zvýšil na téměř 9,3 milionu. Hned dvanáct států - Arkansas, Iowa, Kentucky, Missouri, Montana, Nebraska, Nové Mexiko, Ohio, Utah, Západní Virginie, Wisconsin a Wyoming - ohlásilo rekordní počet hospitalizací.

Podle bývalého komisaře Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv Scotta Gottlieba je pravděpodobné, že v nadcházejících měsících dojde ve Spojených státech k ještě většímu nárůstu počtu nových případů. „Pouhá skutečnost, že právě teď přibývá tolik nakažených, bude pravděpodobně znamenat, že denní počet obětí po delší dobu setrvá vysoko nad 1000. Bude to několik velmi pochmurných měsíců,“ řekl Gottlieb v úterý ráno na stanici CNBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované