Hlavní obsah

Volno na zotavenou po očkování? Ano, ale pak pro všechny, píší čtenáři

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čtenáři hodnotí rozhodnutí vlády motivovat státní zaměstnance k očkování dvěma dny volna.

Reklama

Vláda Andreje Babiše rozhodla, že lidé očkovaní proti covidu dostanou dva dny placeného volna. Bonus se týká státních zaměstnanců, soukromé sféře premiér doporučil, aby lidi motivovala stejně. Jak krok vlády hodnotí čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o rozhodnutí vlády motivovat státní zaměstnance k očkování dvěma dny placeného volna.

Pavlína Semančíková: Nápad sice dobrý, ale když už, tak by to mělo být pro všechny očkované. Je mi jasné, že soukromým firmám to nemůže nikdo nařídit a že malé podniky, kde pracuje pár lidí, by to mohlo i položit. Na druhou stranu - já jsem už plně očkovaná, první dávka mě skolila na den, druhá rovnou na následující dva dny (horečka, zimnice, šílená bolest hlavy a ramene). Musela jsem si vzít na ty dny sick day. Nezdá se mi to úplně fér, ale zase můžu být ráda, že ty sick days u nás ve firmě máme a nemusela jsem kvůli tomu čerpat dovolenou. Ale když už chtějí, aby se lidé nechali očkovat, myslím, že něco jako zdravotní volno po očkování, které s vámi dokáže takto zamávat, by být mělo. Ale pro všechny.

Ivana Mrzenová: Opět hrazeno ze státní kasy. To je strašné, jak tato vláda vyloženě rozhazuje, neúčelně, zbytečně! Co už by za to bylo opravených silnic, vysázené zeleně a dalších věcí, které by sloužily většině.

Kateřina Vencáková: Tak takhle pojaté to je asi špatně, ale pravda je, po zkušenostech mých kolegů po očkování, že si mnozí museli brát po očkování den dva dovolené, protože jim prostě bylo dost zle. Mělo to být nastaveno nějak jinak, prostě den po očkování omluvenka z práce na celý den, asi tak, jako když jedete k lékaři třeba mimo svůj okres. To se děje běžně a neznám podnik, který by to zhuntovalo.

Roman Sornas: Jestli nepřišel na jiný způsob motivace, tak má neschopný tým poradců. Jestli se někdo nechce očkovat, tak ať nemusí. Se svobodou a právem volby se ale také pojí zodpovědnost za vlastní rozhodnutí. Myslím, že dobrou motivací by bylo, že když neočkovaný, ať odmítač nebo lajdák, onemocní, zaplatí si léčbu ze svého.

František Vosáhlo: Všichni normální lidé si brali dovolenou. Státní zaměstnanci dostanou placené volno, které si mohou vybrat kdykoliv. Jakože jim třeba bude špatně o měsíc později jeden den a pak ještě nějaký páteček třeba.

Václav Bartoněk: Čistá zoufalost, kde nabrat poslední zbytky hlasů před volbami - žádná zdravotní pozitiva v tom nehledejme.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Martin Petr: Jestli chcete rozhádat i očkované mezi sebou, tak jste na nejlepší cestě. Navíc si myslím, že stejně nové lidi tímto nemotivujete, takže se přidají dva dny volna jen těm již naočkovaným, v tomto případě nespravedlivě tedy jen státním.

Miloslav Hejda: Tak doufám, že Agrofert půjde příkladem a dá svým zaměstnancům, kteří splní podmínky, také dva dny volna.

Jana Kacovská: A proč jenom státní zaměstnanci, to fakt nechápu. I my, co nejsme ve státní správě, platíme daně, a jsme neustále diskriminováni. Tak už vidím, jak se k očkování ženou nestátní zaměstnanci.

Jiří Kunrt: Někdy si říkám, jestli není cílem Babiše maximálně rozvrátit společnost a vytvořit tzv. studenou občanskou válku. A my se jí strašně ochotně účastníme. Nadáváme na důchodce, učitele, teď ještě na úředníky. A on si mastí kapsu miliardami a my to přes zlobu na své okolí nevidíme.

Reklama

Doporučované