Hlavní obsah

Měsíc dovolené nestačí? Buďte rádi, že nejste ve Státech nebo v Číně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Komunisté by rádi prosadili uzákonění pátého týdnu dovolené. Proti je hospodářská komora, data ze zahraničí navíc ukazují, že Češi na tom nejsou zdaleka nejhůř.

Článek

Před rokem komunisté oznámili, že hodlají prosadit pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance. Šlo o jeden z jejich požadavků pro pokračování tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD.

Téma KSČM oprášila i před letošními volbami. Podle komunistického poslance Jiřího Dolejše je takový stav v okolních zemích normální. Jak uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál, jinde mají delší dovolenou, než je v České republice.

To je sice pravda například v případě Rakouska či Slovenska, ale na druhou stranu jsou země – a není jich málo – kde je méně placených volných dnů než v Česku.

Jak ukazují data, tuzemsko patří v tomto ohledu mezi průměrné země. Ze zákona je zde placená 20denní dovolená, zaměstnavatelé mohou dávat další dny navíc. Placené volno mají zaměstnanci i v případě, kdy státní svátek vychází na pracovní den. V současné době je takových svátků 13, na pracovní den jich průměrně vychází zhruba devět ročně.

Mapa níže ukazuje minimální počet placených volných dní v jednotlivých zemích. Počítají se do nich i státní svátky.

Poměrně často státy přistupují k praxi vyměřovat délku dovolené na základě odpracované doby. Například v sousedním Rakousku dostávají zaměstnanci po 25 letech aktivního zapojení do pracovního procesu pět dní dovolené ročně navíc.

Minimální dovolená v největších ekonomikách

Naopak třeba ve Spojených státech není federálně uzákoněna žádná povinná placená dovolená ani proplacené volno ve státní svátek. Zaměstnavatelé v USA obvykle vycházejí z principu, kdy se proplácí deset dní po roce v zaměstnání, 14 dní po pěti letech, 17 po deseti a 20 po dvaceti letech. Ze statistik z roku 2019 však vychází, že každý čtvrtý Američan nemá žádnou placenou dovolenou. Jde o jedinou rozvinutou ekonomiku s tímto systémem.

To třeba v Číně má zaměstnanec v prvních deseti letech právo na pět dní placené dovolené. Mezi desátým a dvacátým rokem zaměstnání je to deset dní a více než 20 let v pracovním procesu znamená 15 dní dovolené. Země má také 11 proplácených svátků.

Jak to vidí firmy

Proti návrhu komunistů se staví Hospodářská komora. Argumentuje tím, že by zatížil zejména nejmenší podniky, které si nemohou dovolit poskytovat svým zaměstnancům více než čtyři týdny dovolené.

„Přitom právě malé podniky do 50 zaměstnanců, které tvoří drtivou většinu všech podniků v zemi, jsou dnes na pokraji existenčních potíží kvůli rok trvajícím uzávěrám,“ píše se na webu Hospodářské komory. „Úprava ale nakonec dolehne na všechny zaměstnavatele, protože v důsledku dominového efektu vznikne tlak na šestý a v některých případech i sedmý týden placeného volna.“

Hospodářská komora také udělala průzkum, ze kterého vyplynulo, že téměř polovina ze 619 zúčastněných zaměstnavatelů by kvůli povinné pětitýdenní dovolené přehodnotila celkovou mzdovou a sociální politiku ve firmě. Třetina by také zrušila dovolenou, kterou dává nad rámec zákona.

„Bez ohledu na to, kolik zaměstnavatelů již dnes pátý týden dovolené svým zaměstnancům poskytuje, jeho zavedení zúží prostor pro soutěž zaměstnavatelů na trhu práce a dopadne na nejmenší podniky nejtvrději ze všech v poslední době přijatých protipodnikatelských změn,“ připomíná dále Hospodářská komora. „Naprosto fatální dopad bude mít pro zaměstnavatele osob zdravotně postižených.“

Reklama

Doporučované