Hlavní obsah

Volný má zaplatit pokutu za „flákanec“, potvrdila Sněmovna

Potyčka poslance Volného na plénu Sněmovny letos v lednu.Video: psp.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Nezařazený poslanec Lubomír Volný (Volný blok) má zaplatit pokutu, kterou mu uložil mandátový a imunitní výbor kvůli lednové potyčce přímo na plénu. Postih dnes potvrdila Sněmovna hlasy 89 ze 105 přítomných členů.

Článek

Poslancovo odvolání tak Sněmovna odmítla. Volný má uhradit podle verdiktu výboru z poloviny února jeden měsíční poslanecký plat, tedy zhruba 90 800 korun. Volný uvedl, že disciplinární řízení proti němu bylo politicky motivované a nezákonné. Sněmovnu nařkl z toho, že poruší zákon, pokud odvolání odmítne. Nezařazený poslanec přečetl na plénu zdůvodnění odvolání, jak je zpracovala jeho právní zástupkyně. Volného návrh, aby Sněmovna konstatovala nulitu rozhodnutí imunitního výboru, dolní komora odmítla.

Volný ČTK napsal, že sankci nezaplatí. „Půjdeme k Ústavnímu soudu,“ sdělil.

Konflikt se odehrál při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. A kolegům vyhrožoval „flákancem“. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit.

Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil. Volný naopak tvrdí, že byl „kolegy poslanci“ napaden on.

Volný v únoru při jednání mandátového a imunitního výboru hovořil o tom, že je celý výbor podjatý. Poslanec tehdy uvedl, že kolegové chtějí za každou cenu „upálit Volného, upálit čaroděje“. Později dodal, že se ho kolegové pokoušejí „ukřižovat“.

Poslanec Volný a jeho kolega Marian Bojko vyvolali pozornost i tím, že ve Sněmovně odmítají „z občanských a politických důvodů“ ochranu úst a nosu. Řídící schůzí je pravidelně napomínají, byli i vykázáni z jednacího sálu. V únoru je ze sálu vyvedla policejní ochranná služba. Uvnitř Sněmovny je nošení respirátoru nebo roušky povinné.

Nesouhlasné reakce vzbudil Volný i dnes. Na začátku svého vystoupení kvůli hluku v sálu uvedl, že nebude překřikovat „tlupu opičáků“. Následně se ozvalo bouchání do lavic. Předsedající Petr Fiala (ODS) Volného vyzval, aby takové výroky nepoužíval.

Jak si vedou u voličů strany v tuto chvíli? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Reklama

Související témata:

Doporučované