Hlavní obsah

Vrbětice mají zastínit zprávy o atentátu na Lukašenka, píší v Rusku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle ruských médií je informace o výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 pokusem odvést pozornost od plánovaného atentátu na Alexandra Lukašenka, o němž běloruská média informovala v sobotu večer.

Článek

„Je naprosto jasné, že to bylo zinscenované. Bělorusové útočí na Spojené státy, tak my odvedeme pozornost v politické i v informační sféře a zaútočíme na Rusko,“ prohlásil šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij. Reaguje tak na reakci Západu na zprávy o zapojení Rusů do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Vyhoštění ruských diplomatů z Česka je podle něj reakcí na dění v Bělorusku.

Ruská Federální služba bezpečnosti totiž v sobotu večer oznámila, že zatkla dva občany Běloruska, kteří údajně plánovali svržení běloruské vlády a atentát na Alexandra Lukašenka. Běloruský prezident ze zapojení do tohoto plánu obvinil americké tajné služby.

Ruská tajná služba, která na zadržení obviněných spolupracovala s běloruskou KGB, uvedla, že jedním ze zadržených je politolog Aljaksandr Fjaduta. Ten v roce 1994, když si Lukašenko sedl do prezidentského křesla, zastával funkci jeho mluvčího, později však přešel na stranu opozice. Druhým mužem je právník Juras Zjankovič, má běloruské a americké občanství. Státní převrat byl podle FSB plánován na 9. května, tedy na den, kdy Bělorusko a další státy někdejšího Sovětského svazu slaví Den vítězství. Svržení vlády se mělo uskutečnit „podle vypracovaného scénáře barevných revolucí“ se zapojením místních a ukrajinských nacionalistů, píší ruská média. Podle Lukašenka spiklenci plánovali zabít i jeho syny.

Jak uvádí FSB, podezřelí se vydali do Moskvy, aby se tam setkali s opozičně naladěným běloruským generálem. Tomu pak údajně řekli, že pro úspěšné provedení jejich plánu je „zapotřebí fyzicky eliminovat veškeré vedení na vrcholných pozicích v republice“.

„Úkolem číslo jedna je odstranit toho nejdůležitějšího. Úkolem číslo dva je zablokovat vnitřní jednotky a pořádkovou policii. Úkolem číslo tři je obsadit několik symbolických objektů v centru města, včetně rozhlasové stanice, televize, abychom si mohli přečíst prohlášení. A je žádoucí zablokovat Minsk, aby nikdo nemohl nasadit vojáky,“ říká Zjankovič ve videu zveřejněném ruskou tajnou službou. V prohlášení FSB jsou Fjaduta a Zjankovič označováni za „ideology běloruské radikální opozice“. Muži byli po incidentu vydáni do Běloruska.

Na organizaci převratu a pokusu o atentát se podle Lukašenka podílel také předseda strany Běloruská lidová fronta (BPF) Grigorij Kostusjev, který byl před několika dny zadržen v běloruském městě Šklov v Mogilevské oblasti. Představitelé strany však zdůraznili, že zadržení Kostusjeva je „pokračováním kampaně pronásledování běloruských opozičníků“.

Stojí za tím Spojené státy, říká Lukašenko

Alexandr Lukašenko následně uvedl, že existují důkazy o tom, že do plánu provést převrat je zapojeno zahraničí. „Odhalili jsme jasně práci zahraničních tajných služeb. Nejspíše CIA, FBI, nevím, kdo z Američanů tam pracoval,“ řekl Lukašenko ve videu zveřejněném kanálem Pul Pervogo na sociální síti Telegram.

Washington veškerá obvinění ze strany Běloruska odmítá. „Jakákoliv informace o tom, že za pokusem o atentát na Lukašenka stojí americké služby, je naprosto nepravdivá,“ cituje nejmenovaného pracovníka amerického ministerstva zahraničí ruská agentura TASS.

„Zinscenované" Vrbětice

Podle některých ruských médií a diplomatů Západ usiluje o odvedení pozornosti od aktivit organizované skupiny plánující převrat v Bělorusku. Důležitou roli v tom hraje také kauza Vrbětice. Šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij uvedl, že rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů je snahou Západu zastínit v informačním poli zprávy o plánovaném atentátu na Lukašenka.

„Jakmile zazněla obvinění namířená proti americkému prezidentovi, české úřady jako na povel oznámily vyhoštění ruských diplomatů,“ citují ruská média Sluckého.

Stejný názor zastává také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Existuje pocit, a ten je podložen fakty, že v informačním prostoru, především v západním, museli naši západní partneři činit tak, aby překryli důležitost informací ze strany Ruska a Běloruska o plánu ústavního puče,“ uvedla Zacharovová v éteru ruské státní televize. Česko podle ní prokázalo neexistenci nezávislosti v mezinárodních záležitostech a ve vztazích s Ruskem. Ve svém projevu také dodala, že Česká republika dobře ví, jaké důsledky může po vyhoštění diplomatů očekávat.

Premiér Andrej Babiš v sobotu oznámil, že Česko vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze kvůli podezření ze zapojení příslušníků ruské tajné služby do výbuchu skladu munice ve Vrběticích v roce 2014. Diplomaté, kteří mají být vypovězeni, byli podle české vlády identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Ruská strana tvrzení o zapojení příslušníků tajné služby do výbuchu odmítá, zareagovala vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell prohlásil, že Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českem, které vypovědělo 18 ruských diplomatů, země EU se ale podle něj nechystají koordinovaně podpořit český postup.

Reklama

Doporučované