Hlavní obsah

Vršovické divadlo MANA bude hrát venku a uvede adaptaci seriálu MASH

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Další pražskou divadelní scénou pod širým nebem bude v létě pódium v Heroldových sadech ve Vršovicích. Bude na něm hrát mimo jiné vršovické divadlo MANA, které letos slaví 90 let od svého založení.

Článek

Jako první čeká 22. června diváky česká premiéra komedie MASH, divadelní adaptace knihy, která byla základem úspěšného televizního seriálu.

Nově také MANA v létě uvede tituly Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? i komedii Vršovice jsou zlatý s Jiřím Lábusem ve 20 rolích. „Všechny tři nové inscenace spojuje fakt, že se odehrávají ve velmi dramatických historických situacích. Dějiny tu jsou nejen kulisou, ale i velmi silným protihráčem. Skrze nejintimnější lidské vztahy nahlížíme na konkrétní historické okolnosti, které silně připomínají současnou dobu,“ uvedla dramaturgyně vršovické scény Věra Mašková.

Legendární titul MASH, komedii plnou černého humoru, jímž zahánějí děs a napětí vojenští lékaři v polní nemocnici jen kousek za frontou, nastudoval režisér Petr Svojtka. V hlavní roli se představí mladý herec, držitel Thálie Zbigniew Kalina, spolu s ním diváci uvidí Henrietu Hornáčkovou, Tomáše Novotného a další. Role Amplionu se zhostí stejně jako v seriálu Jiří Lábus.

Další premiéra, Víra! Láska! Naděje?, se symbolicky představí 6. července, tedy v den výročí upálení Jana Husa. Příběh lásky v osudově rozpolceném světě je adaptací románu Aloise Jiráska Temno. Inscenaci nastudovali mladí tvůrci, kteří akcentují téma dvou nesmiřitelných principů víry, které stojí v cestě lásce. Letní hraní završí inscenace Čapek a Olga s premiérou 12. července, v níž se v rolích dvou známých osobností české historie představí Marie Málková a Jiří Hána. Režisérem je Pavel Khek.

Divadlo připravuje také velký koncert Václava Neckáře, který je plánován pod širým nebem na čtvrtek 15. července. V koncertním pásmu Mezi svými představí legenda české populární hudby své nejznámější hity, ale i komorní písně a balady ze svých nejnovějších alb.

Vršovické divadlo MANA je jediné divadlo v pražských Vršovicích s tradicí od 30. let 20. století, sídlí v Husově sboru v Moskevské ulici. Vstupenky prodává Vršovické divadlo MANA jak na Letní scénu Heroldovy sady, tak i na svou domácí scénu v Husově sboru ve Vršovicích. Program je na webu http://www.vrsovickedivadlo.cz/.

Reklama

Související témata:
Vršovické divadlo MANA

Doporučované