Hlavní obsah

Vsadil na volby a pohořel. Lídr pražské SPD teď spoléhá na arcibiskupství

Foto: Rada Českého rozhlasu

Josef Nerušil se před volbami pasoval na ochránce křesťanských hodnot. Tím rozzlobil mnoho katolíků, kteří považují SPD za xenofobní stranu.

Reklama

V Praze se z SPD dostal do Poslanecké sněmovny jenom staronový poslanec Jiří Kobza. Ze čtvrtého místa kandidátky přeskákal lídra Josefa Nerušila i vlivnou dvojku Jana Čížka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skončili tak trochu jako mnoho politiků z Pirátské strany, které v nedávných volbách překroužkovali kandidáti Starostů. Díky preferenčním hlasům se do Poslanecké sněmovny nedostali lidé z prvních míst pražské kandidátky Strany přímé demokracie (SPD). Ze čtvrtého místa je přeskákal dosavadní poslanec Jiří Kobza.

Na poslanecký mandát nedosáhl lídr kandidátky SPD v hlavním městě Josef Nerušil. Bývalého pracovníka mediálního úseku pražského arcibiskupství ve volbách zakroužkovalo přes 1 300 lidí. Jediný poslanecký mandát, který v Praze připadl SPD, však obsadil Kobza, který dostal přes 3 100 přednostních hlasů.

Neuspěl ani druhý v pořadí na pražské kandidátce, podnikatel Jan Čížek. Vlivný muž Okamurovců, který dříve pro Seznam Zprávy uvedl, že vymyslel hojně navštěvovanou předvolební akci Český jarmark, získal kolem 800 kroužků. Třetí na kandidátce, šéf pražské organizace SPD Vítězslav Novák, pak dostal jenom 365 přednostních hlasů.

Na nástup do Parlamentu a s tím spojené zajištění spoléhal zejména Nerušil. V srpnu rozvázal pracovní poměr s arcibiskupstvím a odešel také z Rady Českého rozhlasu, kde měl vedlejší zdroj příjmu.

Na dotaz Seznam Zpráv Nerušil uvedl, že svoji budoucnost zatím „neřeší“. Z jeho dodatečné odpovědi nicméně vyplývá, že uvažuje o návratu na arcibiskupství.

„Samozřejmě předpokládám, že slib učiněný ze strany arcibiskupství pro případ neúspěchu ve volbách bude v případě mého zájmu dodržen,“ napsal Nerušil. Dodal, že z arcibiskupství dostal v srpnu nabídku, že se může vrátit.

Foto: ČSÚ, Seznam Zprávy

Rozdělení přednostních hlasů ve sněmovních volbách na pražské kandidátce SPD.

Podle informací Seznam Zpráv z církevního prostředí však arcibiskupství obnovení spolupráce s Nerušilem neplánuje. „Arcibiskupství pražské v současné době s Josefem Nerušilem o ničem nejedná. Jeho budoucí plány neznáme,“ uvedl mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz.

Nerušilova kandidatura za SPD vyvolala před volbami kritické ohlasy u části katolických věřících. Vznikla petice, která vyzývala pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duku, aby se od Nerušila a další kandidátky spojované s církví Hanou Lipovskou (kandidovala za Volný blok) distancoval.

Kardinál Duka jasné gesto neučinil, spojování církve s Nerušilem a Lipovskou však odmítla biskupská konference a ještě důrazněji zástupci českých katolických řádů.

Druhý neúspěšný pražský kandidát SPD Čížek už zjara kvůli plánované politické kariéře přerušil byznys.

Vydavatelskou firmu Strategic Consulting přepustil kamarádovi Radku Procházkovi. Dnes na trhu toto vydavatelství působí pod názvem Český Domov Media House a týden před volbami Čížkovi poskytlo nebývalou službu – exkluzivní prostor na stránkách pražského periodika Naše Praha. Čížek tak z první strany novin promluvil ke statisícům Pražanů. Ani to mu nepomohlo a zmíněnou mediální podporu bude patrně prověřovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, jak uvedl server Aktuálně.cz

Už v době, kdy Čížek firmu převedl, se objevily pochybnosti, zda to není jen „naoko“. Neúspěšný kandidát však odmítá, že by nyní firmu po volením neúspěchu přebíral zase zpět. Byznysu kolem médii se ale věnovat chce.

„Pro mě se nic nemění. Firmu jsem prodal, živím se na živnostenský list jako mediální poradce,“ uvedl Čížek na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované