Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 9. července

Večerní zprávy s datem 9. července.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:59 Exkluzivní dokumenty k jedné z dotací Agrofertu

Seznam získal dosud neznámé dokumenty k jedné z dotací holdingu Agrofert, jimiž bruselští auditoři dokládají střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Chemička Synthesia požádala o dotaci společně s rodinným zámečnictvím. Peníze měly jít na školení zaměstnanců. Dokumenty ale ukazují, že zámečnictví ve skutečnosti žádné zaměstnance nemělo.

03:00 Až příliš lákavé podmínky pro zisk bytů

Šlo o lákavou příležitost, jak získat peníze na nemovitosti. A nejdůležitější podmínkou bylo – o ní vědět. Řeč je o dotační výzvě z roku 2016, která měla podpořit vznik sociálních bytů. Příjemci peněz se zavázali, že takto pořízené byty budou pět let pronajímat sociálně slabším. Poté si s nimi mohou naložit, jak chtějí. Seznam už dřív v reportážích upozornil, že podmínky byly lákavé i pro spekulanty. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, jejíž úřad na dotační výzvu dohlíží, teď uvedla, že kontroly projektů už začaly a nepoctivcům hrozí vrácení dotace i stoprocentní penále.

04:12 Odložení stavby obchvatu v Olbramovicích

Silné emoce vyvolává v Olbramovicích znovu odložená stavba obchvatu. Ministerstvo dopravy totiž zrušilo povolení ke stavbě, na kterou tamní obyvatelé čekají přes 30 let. Resort tak vyhověl více než 60 námitkám. Některé z nich podala i firma, která vlastní Čapí hnízdo. Krajský úřad Středočeského kraje se ale chystá do tří až čtyř měsíců vydat nové rozhodnutí a říká, že stavba by se už odkládat neměla.

06:43 V lékárnách chybí Vigantol

Ve většině lékáren opět chybí kapky Vigantol, jedna z forem vitamínu D. Lék předepisují dětští lékaři všem novorozencům a kojencům. Lékárny se přitom teprve vypořádaly s předchozím výpadkem – trval od ledna do května.

07:35 Spor zemí o osud zachránkyně uprchlíků Racketeové

Pomohla zachránit lidi a teď jí hrozí vězení. Aktuálním symbolem uprchlické krize a záchrany topících se migrantů ze Středozemního moře se stala Němka Carola Racketeová. Zatímco v Itálii ji obviňují z pašování lidí, v Německu na její proces vybírají peníze – a italský soud už vydal první rozhodnutí. Postavil se na stranu Němky a zpochybnil tamní tvrdý protiimigrační zákon.

11:20 Komise pro sucho

Extrémní sucho trápí víc než šedesát procent území Česka. Vláda schválila novelu zákona, která zavádí komise pro sucho. Některé obce už omezují spotřebu pitné vody, a to pod pokutou až padesát tisíc korun. Natáčeli jsme na jižní Moravě.

13:25 Nová česká památka UNESCO – hřebčín v Kladrubech nad Labem

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem se připravuje na zvýšený zájem turistů poté, co se dostal na seznam UNESCO. Jeden z nejstarších hřebčínů na světě mimo jiné plánuje novou návštěvnickou stezku.

Reklama

Doporučované