Hlavní obsah

Pražské prokletí. Cizinci nepřijeli, hotely nemají peníze a banky nepůjčí

Foto: Unsplash - Will Tarpey

Průměrná obsazenost hotelů v červnu byla podle Asociace hotelů a restaurací v Česku necelých 10 procent.

Reklama

Cesta k předcovidovým hodnotám bude v nejlepším případě trvat tři roky, míní hoteliéři. Podle Českého statistického úřadu do hotelů v druhém čtvrtletí téměř nikdo nejezdil. Hotely jsou ve ztrátách a banky se jim bojí půjčit.

Článek

Na český hotelový průmysl se snesla pohroma. Zpráva o cestovním ruchu Českého statistického úřadu za druhé čtvrtletí přinesla očekávané číslo - celkový počet hostů v ubytovacích zařízeních meziročně klesl o téměř 83 procent, počet přenocování dosáhl 2,6 milionu nocí, což je o 81,7 procenta méně než za stejné období za minulý rok. Přitom cestovní ruch a obchod stojí podle Asociace hotelů a restaurací v ČR za 16 procenty českého HDP.

Nejhůře jsou na tom pražské hotely. „Obsazenost hotelů v Praze byla v červnu necelých 10 procent,“ řekl pro Seznam Zprávy Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací v České republice. „Pravděpodobně jde o nejnižší obsazenost mezi evropskými městy. Vídeň měla pro srovnání 15 procent,“ pokračoval.

Ani luxusní hotely si nevedly dobře. „Podle statistik STR (pozn. red.: společnost STR je analytickou společností zaměřující se na hotelový průmysl) je Praha druhá nejhorší, před námi je už jen Řím,“ komentoval pro Seznam Zprávy Jiří Hlavatý, generální ředitel hotelů Aria a Golden Wells. V nejluxusnějších hotelech v Praze je podle Hlavatého vytíženost mezi 10 až 15 procenty.

Propuštění i snižování platů

Hotely se v současné situaci musejí přizpůsobit, například snižují ceny. „Obsazenost máme okolo 20 procent,“ líčí pro Seznam Zprávy obchodní zástupkyně společnosti HotelPro Daniela Purkrabková. Společnost provozuje pět malých až středních hotelů s kapacitou do 150 pokojů. „Normálně máme obsazenost 80 až 90 procent a dvojnásobné až trojnásobné ceny, než jsou teď,“ pokračuje.

„U pražských hotelů je průměrný propad cen o 50 eur za ubytování,“ uvedl Václav Stárek. Podle Hlavatého však tato cesta není pro všechny, rozhodně ne pro luxusní ubytování. „Museli jsme zavést brutální škrty, snížili jsme personál o 35 procent. Myslím, že většina hotelů se k tomuto bude muset přiblížit. Nyní se spekuluje o snížení mzdových nákladů o 30 až 50 procent,“ říká Hlavatý.

I HotelPro musel podle Purkrabkové snížit počty zaměstnanců i mzdy, kvůli čemuž odešli další, kteří musí například živit rodinu.

Kuriózní procento

Ve zprávě Českého statického úřadu se objevila i jedna kuriozita. V dubnu, kdy ubytovací zařízení musela zavřít kvůli opatřením vlády, byl propad návštěvnosti o téměř 99 procent. „Některé hotely zajišťovaly určité služby. Například ubytovávaly lidi, kteří to potřebovali, jako byli zdravotníci či turisté, již se nemohli vrátit zpátky domů. Proto to není 100 procent,“ vysvětluje Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací.

Jednou z pomocí ubytovacím zařízením bylo i snížení daňového zatížení o pět procent. „Samozřejmě to pomůže a jsme za to vděční,“ říká Jiří Hlavatý. „Když vám sníží DPH, ale vy nemáte tržby, tak je to dobrá věc politicky, ale hotely to nezachrání,“ pokračuje.

Dokud nepřijdou turisté z jiných zemí, nic se nevyřeší. „Teď je naprosto klíčové, abychom Českou republiku propagovali, ale ne vnitrostátně, jak to navrhuje Ministerstvo pro místní rozvoj. My potřebujeme propagovat Českou republiku směrem do zahraničí a nejlíp do zemí, které jsou v dojezdu autem,“ tvrdí Václav Stárek a pokračuje: „Potřebujeme zahraniční klientelu.“

Návrat k normálu v nedohlednu

Návrat do předcovidových dob přitom nebude jen tak. Stárek i Hlavatý se oba shodli, že na hodnoty z roku 2019 se nejdříve hotely podívají za tři roky. „Propad letošního roku bude minimálně 50procentní. Kongresová turistika je naprosto v troskách a dokud se nevrátí, tak prakticky nemají šanci se vrátit na původní čísla,“ řekl Stárek.

Podzim ani následující měsíce nevidí příliš pozitivně ani Daniela Purkrabková, stoupající čísla nakažených a zavádění nových restriktivních opatření celou situaci jen zhoršují. „Situace by se mohla teoreticky stabilizovat až příští rok, pokud se lidé vrátí ke svému běžnému chování. Škody ale budou obrovské,“ tvrdí Purkrabková.

Na příští rok některé z luxusních hotelů odhadují, že bude obsazenost 35 procent, což je dle Hlavatého téměř likvidační. „Kdybychom se v roce 2022 dokázali vrátit na 50procentní obsazenost v luxusním segmentu, tak si myslím, že by to byl velký úspěch,“ tvrdí Jiří Hlavatý.

Přitom luxusní hotely musí mít 40 až 45procentní obsazenost, aby mohly zaplatit alespoň náklady a dostaly se na nulu, jak doplnil Hlavatý. Vzniknou tedy ztráty a hotely si budou muset půjčovat.

Těžká branže

Nicméně pro banky jsou ubytovací zařízení v současnosti jedním z nejrizikovějších subjektů a bojí se jim dávat úvěry. „Hoteliérství v Praze bude následující tři až pět let velmi těžká branže,“ myslí si Hlavatý. „Začátek příštího roku ukáže, jestli bude nějaký z luxusních hotelů končit. Nikdo si to nepřipouští, ale každý ví, že se to může stát,“ pokračuje Hlavatý.

„Je tu doopravdy přehotelováno. Máme téměř dvojnásobnou kapacitu, než má Vídeň,“ doplňuje Hlavatý. „Čeká nás těžká doba,“ míní.

Reklama

Doporučované