Hlavní obsah

Všechny tranzity hlavního rakouského plynovodu jsou obnoveny

Všechny tranzitní linky pro plyn v Rakousku už fungují na sto procentVideo: AP

 

Reklama

Všechny tranzitní linky hlavního rakouského plynovodu byly po úterní explozi před půlnocí obnoveny. Uvedl to dnes ředitel provozovatelské společnosti Gas Connect Austria.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme v úterý před půlnocí znovu zprovoznili všechny tranzitní linky a že fungují na 100 procent,“ řekl Harald Stindl rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF.

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si vyžádala život jednoho člověka. Dvě desítky lidí utrpěly převážně lehčí zranění.

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy. Plynem zásobuje například Německo, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko a Itálii.

Kvůli úternímu požáru byl uzavřen tranzit plynu do Rakouska přes Slovensko a přerušeny byly dodávky ruského plynu do Itálie či Chorvatska. Itálii přiměla úterní exploze vyhlásit stav nouze.

Zpráva o výbuchu se odrazila v růstu cen plynu. V Itálii na velkoobchodním trhu s dodáním následující den skokově vzrostly o 215 procent na rekordních 75 eur za megawatthodinu. V Británii, která má v Evropě největší trh s plynem, se jeho cena s okamžitým dodáním dostala na maximum od roku 2013.

Reklama

Doporučované