Hlavní obsah

Všem dospělým Čechům přijde dopis s výzvou k očkování. I těm už očkovaným

Foto: Shutterstock.com

Dopis pro všechny má zvát k očkování. Slibuje se od něj, že osloví například zdravé seniory, co se vyhýbají lékaři.

Reklama

Během příštího týdne by měly zdravotní pojišťovny všem lidem nad osmnáct let rozeslat dopis, ve kterém je požádají, aby se očkovali. Podle Ministerstva zdravotnictví je to další cesta, jak oslovit nerozhodnuté.

Článek

Během příštího týdne by měl do schránek českých domácností dorazit dopis od zdravotních pojišťoven. Budou v něm žádat Čechy, aby se vypravili pro vakcínu.

Dopisy budou posílány všem bez rozlišení, zda už lidé v domácnosti očkováni byli, či ne. Pro ty již naočkované bude dopis obsahovat pasáž s poděkováním za zodpovědné rozhodnutí.

„V každé věkové kategorii je určitě někdo, kdo naočkován není. U seniorů je naočkovanost nejvyšší, ale část z nich zatím také očkovaná není, takže si myslím, že by nedávalo smysl selektovat,“ vysvětloval to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Pojišťovny podle něj dostávají data o očkovaných se zpožděním, a také proto nelze cílit pouze na zatím neočkované.

„Nakonec je to i v zájmu pojišťoven, protože ten, kdo je naočkován, tak nemá těžký průběh a neskončí v nemocnici nebo na jednotce intenzivní péče,“ pokračuje ministr s tím, že dopis by měl být psaný v podobném stylu jako pozvání na screeningové vyšetření.

Cíl: Zdravý senior, který nechodí k lékaři

Podle ministra se Česko dostává do situace, kdy už je cenný každý jednotlivec, který se nakonec pro vakcínu rozhodne. „Chceme bariéry co nejvíce odstranit,“ dodal ministr.

Podle Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory, jsou jednou z rizikových skupin, kterou se má dopis snažit oslovit, zdraví nenaočkovaní senioři vyhýbající se návštěvám lékařů.

„Máme empirickou zkušenost jako lékaři, že naši pacienti, kteří k nám chodí, jsou v drtivé většině naočkovaní. Samozřejmě je mezi námi řada seniorů, kteří jsou zdraví a nikam nechodí. Hrozí, že když se epidemie rozšíří mezi mladými lidmi, tak si je dříve nebo později najde. A když nebudou chráněni, tak se můžou zbytečně stát obětí viru,“ vysvětloval Kubek.

Podle Jiřího Hraběte, ředitele obecně prospěšné společnosti Elpida, která pomáhá seniorům, by spíše než zvací dopis pomohlo, kdyby se starším lidem ozvali přímo praktičtí lékaři. „Doteď na to neměli moc kapacity. Od lidí, kteří volali na naši linku, jsme věděli, že to byl problém, že čekají, až se jim praktik ozve,“ říká Jiří Hrabě.

Znění dopisu se v tuto chvíli dokončuje. Podle ministra zdravotnictví by jeho součástí mohly být i statistické informace ohledně počtu nakažených po očkování.

„V odstupu 14 dní po aplikaci druhé dávky byla nákaza prokázána jen u 0,06 procenta lidí,“ uvedl ministr Vojtěch. Konkrétně pak zmínil, že u 3 868 252 očkovaných osob je zaznamenáno 4030 případů nákazy.

„Lehký průběh onemocnění byl po druhé dávce zachycen zhruba u 0,01 procenta očkovaných a těžký průběh ještě u menšího počtu. Bavíme se o naprostých promilích lidí, kteří přesto, že byli na očkování, tak se nakazili,“ dodal Vojtěch.

Reklama

Doporučované