Hlavní obsah

Reportáž z místa, kde pracují všichni. A stále to nestačí

Nejnižší nezaměstnanost v zemi? Žádný ráj

 

Reklama

Kdo má ruce a nohy, ten pracuje. V Rychnově nad Kněžnou hlásí několik posledních měsíců nejnižší nezaměstnanost v republice. Ráj na zemi ale nečekejte. Z nedostatku lidí jsou spíše zoufalí.

Článek

Hledáte práci? Největší pravděpodobnost, že nějakou najdete, je ve městě Rychnově nad Kněžnou a okolí. Právě zdejší úřad práce od loňského roku začal hlásit 1,7procentní nezaměstnanost. Je to nejméně v České republice. Nečekejte ale město plné spokojených, úspěšných a bohatých lidí.

Prakticky každý podnikatel v Rychnově někoho shání. Chybí automechanici, řidiči, elektrikáři, ale i lidé ve službách. Na výlohách většiny restaurací a obchodů visí oznámení, že nabírají.

„Lidi nejsou. Nejsou servírky, nejsou kuchaři, ale největší problém z mého pohledu je rozvoj Škodovky, která ty lidi pohltí,“ říká Vladislav Kurimský, tamní podnikatel, který ve městě provozuje bar a restauraci. Kvůli nedostatku lidí sám obsluhuje.

Provozní další místní restaurace Miroslav Mrázek ale tvrdí, že nízká nezaměstnanost se odráží na tom, že lidé nemají problém chodit do restaurace.

Česko má nejmenší nezaměstnanost v EU

•  Úřady práce zaregistrovaly v prosinci přes 18 tisíc nových uchazečů o práci. Ke konci roku končí sezónní práce, meziměsíční nárůst nezaměstnanosti se proto očekával.

Rok 2016 Česká republika zakončila s mírou nezaměstnanosti 5,2 procenta. Jde o meziměsíční nárůst o 0,3 procentního budu (listopad 2016 – 4,9 procenta). Meziročně se ale míra nezaměstnanosti propadla o jeden procentní bod (prosinec 2015 – 6,2 procenta).

•  Podle nejaktuálnějších údajů Eurostatu, které jsou za říjen 2016, má Česká republika nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

• Přes úřady práce v prosinci firmy hledaly pracovníky na více než 132 tisíc otevřených pozic. Je to nejvíce nahlášených volných míst v prosinci od roku 2007.

Na Škodovku nikdo nemá

Tempo zdejšího života udává nedaleká průmyslová zóna Solnice – Kvasiny, kde Škoda Auto vyrábí svůj vlajkový model Superb nebo i nového kodiaqa. Automobilka a na ní navázané firmy platí víc než dobře, a mzdy v regionu se tak dostávají nad celorepublikový průměr.

V některých firmách rostly platy meziročně až o dvacet procent. Na to doplácí právě drobní podnikatelé, kteří nedokážou výplaty dorovnat.

Starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa to shrnuje slovy, že tamní hotely a restaurace zákazníky mají, ale není, kdo by je obsluhoval. „Tento region má na úřadě práce pouze lidi, kteří nechtějí nebo nemohou pracovat. Protože všichni, kteří chtějí, tady práci najdou,“ říká Skořepa.

Z tak nízké nezaměstnanosti ale město nijak zvlášť neprofituje. Region sice podle starosty odvádí víc peněz do státní kasy, ale město z toho víc peněz nemá. Naopak se musí potýkat s dojíždějícími pracovníky, kteří v Rychnově nad Kněžnou jen přespávají a podle Skořepy často způsobují problémy. Kromě toho i místní policie dlouho nedokázala doplnit stavy.

Řešení je podle Jana Skořepy v domluvě se státem a ve vybudování nových bytových domů tak, aby se v Rychnově alespoň část dojíždějících usadila.

Úřad práce vytapetovaný nabídkami

Ani místní nejsou na nejnižší nezaměstnanost v zemi nijak zvlášť pyšní. Vadí jim přeplněná parkoviště a rušné silnice. Zdejší studentky sní o tom, že odjedou na vysokou školu a za prací někam jinam, aby nemusely skončit v továrně.

„Evidujeme tak 1400 volných pracovních míst a naproti tomu máme tak 900 až 1000 uchazečů o zaměstnání,“ popisuje aktuální situaci Petr Richtera, ředitel zdejšího úřadu práce.

Enormní přetlak nabídky dokládá i samotná hala úřadu práce, která je prakticky vytapetovaná nabídkami. Vyvěšené jsou zde i pozice, kde nabízejí nástupní mzdu až šedesát tisíc korun.

Podle Richtery teoretické poučky o nezaměstnanosti v kraji přestaly fungovat. Říkají totiž, že přirozená míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem pěti procent.

Reklama

Doporučované