Hlavní obsah

Všichni pracujeme pro peníze, dražší hospody prověří zákony trhu, píší čtenáři

Foto: dpVUE .images, Shutterstock.com

Čtenáři komentují chystané zdražování v některých hospodách.

Reklama

Někteří hospodští a restauratéři současně s otvíráním zahrádek zvedli ceny přibližně o deset procent. Část čtenářů má pro zdražení pochopení, další to naopak považují za špatnou taktiku, která podnikům ještě víc uškodí.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o zdražení v některých restauracích.

Kamil Kyzlink: To je špatná strategie. Téměř po roce znovu otevřít a hned zdražit? Spousta lidí byla dlouho doma, a tak obrací každou korunu. Já bych ceny nechal, jak byly, a když, tak malinko zdražil až před létem. Každý už už hned rychle vydělat. Musíme si uvědomit, že nejsme v Německu. A že si spousta lidí rozmyslí dát si pivo místo za 33 třeba už za 37 korun. Teď měli hospodští lidi motivovat, ne ještě víc odradit.

Jan Soukup: Viděl bych to asi takhle. V Praze v centru, kde se hosté střídají, tam si to asi dovolí. Ale konkrétně tam, kde je stálá klientela, hlavně obce a vesnice, si to nedovolí. To by se mu na to místní vykašlali. Vidím to zářně u mě na chalupě. Plzeň stále za 40,- Kč, jídlo 115 až 120,- Kč a má kvalitu i kvantitu. V Praze plzeň v době okének do PET lahve za 60,- Kč. A u okénka nikdo. Ani jsem se nedivil.

Marek Kubík: Vzhledem k tomu, že za uplynulý rok se zdražilo snad úplně všechno, bylo by divné, kdyby to v hospodách bylo jinak. Na pivo půjdu.

Petr Konečný: Pracuji v restauraci a nezdražili jsme nic. Záleží snad na majiteli, někdo zdraží, někdo zlevní. Normální zákon trhu, zákazník si vybere, a když chce, tak si vždycky najde to svoje.

Veronika Korbová: Všechno se zdražuje, a pokud měli živnostníci v gastru zavřeno půl roku, tak se to jistě musí projevit, všichni svoji práci děláme pro peníze. Myslím, že těch 10 % navíc za jídlo nikdo moc řešit nebude.

Tomáš Hobzík: My v práci brali denně okolo 70 jídel od místních restaurací už před covidem. Pak přes výdejní okénko. Všechny tři postupně zdražily, a to až o 50 %, a ještě zmenšily porce i kvalitu. Postupně se počet objednávek ztenčoval. Pak přišel kolega s tím, že by nám mohli vozit jídlo z vesnické restaurace nějakých 15 kilometrů daleko. Zkusili jsme to. Porce minimálně dvojnásobné, kvalita skvělá, cena nižší než ty původní ceny místních. Dnes bereme zase zhruba 70 jídel denně od tohoto dodavatele, od místních už dlouho nic. Je to jen věc nabídky a poptávky.

Mirek Jaroš: Zdražování v této situaci je naprosto nesmyslné. Obávám se, že povede jen k růstu počtu bankrotů. Jestli restauratéři chtějí rychle vybřednout z problémů, musí (přesně v souladu s ekonomickými zákony) zvýšit obrat, nikoliv ceny.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jevgenij Sibirak: Pokud klienti budou chodit, tak je naprosto v pořádku, že chtějí zdražit, a nemusí se ani trapně vymlouvat na energie a suroviny. Také podnikám, a když je o moje zboží zájem, tak zdražuji, když zájem poklesne, tak zlevňuji – to je zákon trhu. Podotýkám, že když musím své zboží zlevnit, tak taky víc tlačím na své dodavatele, aby i oni zlevnili, nebo mi udělali výhodnější podmínky, popř. hledám nového dodavatele. Každý má možnost si vybrat, za co utratí své peníze, a vyhodnotit si to, jestli za své peníze dostal odpovídající službu, nebo zboží. Přeji provozovatelům restaurací hodně movitých zákazníků. Pokud někoho udělá na chvilku šťastným posezení nad jídlem, jehož cena mnohonásobně převyšuje cenu pořizovacích nákladů, tak jsou to dobře vynaložené peníze. Pokud ne, tak to nedělejte.

Pepa Novák: Pokud někdo vlastní restauraci, tak je čistě jeho věc, zda a jak moc zdraží. Pak je druhá otázka, jak mu tam budou chodit lidi. Vše je otázkou nabídky a poptávky. A pro ty, co to pořád kritizují, říká se tomu zákon trhu. A když mi to vadí, tak tam prostě nepůjdu. Ale rozčilovat se dopředu, aniž vím, zda se to opravdu stane, je nesmysl.

Reklama

Doporučované