Hlavní obsah

Všude dobře, v Číně nejhůř, návrat tuzexů a hýčkání lidí z Huawei

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších zpráv ze světa byznysu ze středy 16. října 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá Televize Seznam každý všední den vždy od 19:10.

V dnešním vydání najdete mimo jiné:

Zdravotnická investice desetiletí je na spadnutí. Ministerstvo financí vydalo podle informací webu Seznam Zprávy souhlas s výstavbou nových pavilonů Institutu klinické a experimentální medicíny. IKEM v Praze se rozroste o dvě nové části za více než miliardu korun, stát z toho bude platit 603 milionů.

Všude to jde dobře, jen Čína stahuje automobilku Škoda Auto do záporných čísel, pokud jde o bilanci prodeje. Největší tuzemská automobilka prodala za první tři čtvrtletí roku o 2,7 procenta nových vozů méně než před rokem. Zákazníkům dodala 913 700 vozů. Nejprodávanější zůstává model Octavia, ale největší růst prodejů zaznamenává Škoda u SUV variant, především u modelu Karoq.

Vypadá to na koordinovanou vládní ofenzivu za jaderné elektrárny. Premiér Andrej Babiš dnes před poslanci výboru pro evropské záležitosti řekl, že Česko musí postavit nové jaderné zdroje, i kdyby porušilo právo EU. A ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnes v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že po rozšíření Dukovan o nové bloky přijde v řádu pěti let na řadu stejná debata o Temelínu.

Sazby hypoték prudce klesají, a to už osmý měsíc po sobě. Průměrná sazba hypoték se v září propadla na 2,47 %. Počet sjednaných hypoték vzrostl za měsíc o 206 smluv na 6 359. Objem poskytnutých úvěrů se ale dostal jen těsně za hranici 15 miliard korun. Ani díky levnějším hypotékám tak hypoteční trh příliš neožívá. Na svém minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta.

„Ostrov svobody“ nebo také jeden z posledních skanzenů socialismu se inspiroval v někdejším Československu a otevře 77 prodejen s lepším zbožím. Kubánská verze tuzexů se od originálu liší vlastně v jediném: místo bony se bude platit dolary. Tamní vláda si od kroku slibuje omezení černého trhu s nedostatkovým zbožím.

Americký internetový gigant Google představil novou generaci chytrých telefonů Pixel. Jedná se už o čtvrtou generaci a jejich prodejní cena bude začínat na 19 tisících korun. Do prodeje půjdou 24. října. Google dnes přestavil i nový chytrý reproduktor Nest Mini a bezdrátová sluchátka Pixel Buds.

Americkými sankcemi sužovaný Huawei zvýšil meziročně téměř o čtvrtinu své tržby. Čínský technologický gigant utržil letos od ledna do konce září přes dva biliony korun. Světová jednička ve výrobě telekomunikačních zařízení a druhý největší producent chytrých telefonů dodal na trh do konce září 185 milionů chytrých telefonů. Oproti loňsku je to nárůst o 26 procent.

Čína si své vývojáře z Huawei hýčká. Zatímco se svět ještě nedávno přetahoval o to, kde všude se technologie firmy zakážou, Peking už svým špičkovým inženýrům přímo v jejich kampusu na jihu státu servíroval napodobeniny slavných evropských měst a regionů – někdo by si mohl říct jako kompenzaci. Mezi dvanácti kopiemi za miliardy nechybí ani Český Krumlov.

Reklama

Související témata:

Doporučované