Hlavní obsah

Vybití toulavých psů a protesty. Španělští monarchové poprvé v historii oficiálně navštívili Kubu

Foto: twitter.com/new_royal

Španělský královský pár na návštěvě Kuby.

Reklama

Španělský král Filip VI. a královna Letizia se u příležitosti oslav pětistého výročí založení hlavního města Havana vydali na Kubu. Jde o první oficiální návštěvu španělského monarchy na ostrově. Událost ale provází protesty jak ze strany Španělů, tak ze strany kubánské opozice.

Článek

Oficiálním důvodem třídenní královské návštěvy je podle tiskového vyjádření „zdůraznění a posílení historických vazeb a bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi”. Cesta španělského královského páru na Kubu ale vyvolala vlnu nevole ještě předtím, než monarchové v pondělí večer dorazili na ostrov.

Kubánská vláda například kvůli oslnění španělských monarchů nařídila „vyčistit” město od toulavých psů. Proti tomuto rozhodnutí v pondělí v hlavním městě Havaně protestovala skupina aktivistů. Několik psů se jim podařilo zachránit, většinu ale Kubánci zabili. Podle deníku Miami Herald šlo často o velmi kruté metody, jako například otrávení jedem strychninem.

Královská návštěva vzbuzuje kontroverze a rozhořčení nejen u Kubánců – desítky z nich v neděli proti události protestovaly před španělským konzulátem v Miami – ale především na domácí španělské půdě. Tam si pár vyslechl kritiku zejména od pravicových politiků. „Nedává to smysl, že španělský premiér pošle krále a královnu den po volbách na návštěvu gerontokratické diktatury na Kubě,” prohlásil lídr konzervativní Lidové strany Pablo Casado.

Kvůli cestě na Kubu se do páru opřela i španělská konzervativní média, která ji přirovnala ke kroku vedoucímu k normalizování vztahů mezi Španělskem a jeho bývalou kolonií – komunistickým státem s ústavou uznaným systémem jedné strany, který tvrdě zasahuje proti disentu.

Podle některých španělských médií ale královský dvůr nemohl kontroverzní události zabránit. Španělská ústava totiž říká, že činnosti krále podléhají rozhodnutím předsedy vlády. Úřadující španělský premiér Pedro Sánchez přijal pozvání na královskou návštěvu během jeho vlastní cesty na Kubu v listopadu minulého roku.

Španělský královský pár na Kubu přijel u příležitosti oslav 500. výročí založení hlavního města Havana. Samotných oslav dne vzniku, které připadají na sobotu, se však nezúčastní. Pravděpodobně se tak chtějí vyhnout dalším spekulacím a kontroverzi. Během ceremoniálu by se totiž nejspíš ocitli na jedné fotografii spolu s venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem či jeho nicaragujským protějškem Danielem Ortegou. Oba jsou vnímáni jako diktátoři, Venezuelou navíc zmítá politická a ekonomická krize, které posílily zejména v lednu, kdy se opoziční politik Juan Guaidó prohlásil za prozatímního prezidenta.

Král Filip VI. má spolu s královnou Letizií na programu setkání s kubánskými kulturními osobnostmi a podnikateli, vyhne se ale kontaktu se členy kubánské politické opozice. Její členové jsou v zemi stíháni, vězněni a často i fyzicky napadáni.

Členové opoziční Unie kubánských patriotů španělské monarchy v dopise požádali, aby se zasadili o propuštění disidentů. Zároveň vyjádřili obavy, že Kubánci mohou královskou návštěvu vnímat jako výraz souhlasu s tamním komunistickým režimem jedné strany.

Ostrov Kuba byl téměř čtyři století španělskou kolonií. Za tu dobu ho však žádný ze španělských monarchů ani jednou nepoctil svou přítomností v rámci oficiální návštěvy. Výjimkou byla jen cesta otce současné hlavy státu, bývalého španělského krále Juana Carlose I. Ten ale na Kubu v roce 1999 vycestoval kvůli iberoamerickému summitu, podruhé – už po své abdikaci – v roce 2014 na pohřeb kubánského vůdce Fidela Castra.

Reklama

Doporučované