Hlavní obsah

Výbuch v iráckém Bagdádu zabil nejméně 18 lidí

Kromě 18 mrtvých si výbuch vyžádal i 90 zraněných.Video: Reuters

 

Reklama

Nejméně 18 lidí zemřelo při středeční explozi v iráckém Bagdádu. Více než dalších 90 bylo zraněno. Výbuch také poničil řadu okolních budov.

Článek

Podle policistů a očitých svědků byla nálož spolu s další municí před explozí ukrývána v mešitě. Uvedla to agentura Reuters. K výbuchu podle nich došlo při jejím přenášení z mešity do nedaleko zaparkovaného vozu. Mluvčí iráckého ministerstva vnitra uvedl, že úřady už zahájily vyšetřování.

Podle irácké státní televize mluvčí ministerstva nejdříve explozi popsal jako „teroristický útok na civilní obyvatelstvo“ a oběti jako „mučedníky“. Agentura Reuters uvádí, že ministerstvo ale odmítlo takové vyjádření verifikovat.

Ani jedno z prohlášení ministerského mluvčího navíc neuvedlo oficiální počet obětí.

K explozi došlo v městské části Sadr City, které je baštou vlivného šiítského klerika Muktady Sadra. Jeho politické uskupení ovládlo nedávné parlamentní volby. Kvůli kontroverzím a obavám z legitimity výsledků ale stávající vláda nařídila přepočet hlasů.

Do mešity, kterou exploze poškodila, se chodí modlit jeho stoupenci.

Iráčané volili parlament poprvé od porážky teroristické organizace Islámský stát, která okupovala sever Iráku po tři roky, a to až do loňského prosince. K volebním urnám přišlo jen 44 procent oprávněných voličů.

Sadr, který je opozicí považován za populistu, sám nekandidoval. Premiérem se tedy stát nemůže. Díky vítězství ve volbách se ale ocitl v pozici, kdy bude moci ovlivnit, kdo do premiérského křesla usedne.

Reklama

Související témata:

Doporučované