Hlavní obsah

Východočeské divadlo je měsíc zavřené, kulisy se ale vyrábějí dál

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Východočeské divadlo v Pardubicích je kvůli koronavirové pandemii skoro měsíc zavřené, v dílnách se ale provoz nezastavil. Jeho pracovníci teď dělají kulisy a kostýmy pro muzikál Noc na Karlštejně.

Článek

Vládní opatření zavřela divadla 12. října, v Pardubicích byla zrušená představení kvůli nákaze koronavirem už v prvním říjnovém týdnu. Muzikálové představení bylo na programu v listopadu, jeho premiéru tak divadlo odloží nejspíš na příští sezonu.

„Je to všechno chaotické, snažíme se pokračovat v práci. Hry, které se kvůli covidu nehrály, se posunou na pozdější termín nebo přesunou na příští sezonu,“ řekl ČTK vedoucí dílen Ladislav Randa.

Pro muzikál vzniknou dvě kulisy, jedna pro hlavní scénu, druhá pro exteriér na Kunětické hoře. „Děláme dvě alternativy. Kuňka je složitější, je potřeba víc kulis, které musí být odolné proti větru, dešti, musí být bytelnější,“ řekl Randa.

Práce na muzikálových kulisách zaberou zaměstnancům pět šest týdnů. Prostorné dílny má divadlo za Malou scénou, na každém pracovišti jsou dva až tři zaměstnanci. „Máme zásoby krásně vysušeného dřeva na skladu. Nemusíme pro něj nijak jezdit. Nálada je dobrá, zdárně to dokončíme a budeme pokračovat dál, jiná cesta není,“ řekl Vilém Studnický z tesařské divadelní dílny.

Veronika Therová má na starosti malbu kulis. Rozměrné desky, které představují hrad, má již skoro hotové. „Na středověk jsou kulisy hodně barevné, výtvarník si vymyslel, že budou vycházet z iluminovaných rukopisů. Dokud je práce, tak je dobře, kdyby divadla měla být zavřená delší dobu, skepse přejde i na nás. Zatím děláme jako by se nic nedělo,“ řekla Therová.

V krejčovské dílně šijí dvě zakázky, dětské amatérské divadlo Laik si objednalo kostýmy pro pohádku O makové panence a motýlu Emanuelovi, a rozpracované jsou kostýmy pro Noc na Karlštejně.

„Na jaře jsme šili roušky, ale už nejsou potřeba. Ušili jsme jich 5101,“ řekla Jaroslava Krejčová. V dílně je s dvěma kolegyněmi. Nějakou domu byly švadleny doma, teď se vrátily do práce. „Chyběl nám řád,“ dodala Krejčová.

„Na dílně můžeme být jenom tři. Až budou kostýmy připravené, herci si je budou postupně zkoušet. Všechno je jenom jako, takové otevřené,“ řekla vedoucí krejčovny Jana Kosejková.

Reklama

Doporučované