Hlavní obsah

Vyhlídka Hrádek ve Varnsdorfu se opravuje, bude v ní restaurace

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Vyhlídka Hrádek, která patří mezi dominanty Varnsdorfu na Děčínsku, se od září opravuje. Po rekonstrukci za 26 milionů korun by v ní měla být otevřena restaurace, která v objektu byla již v minulosti.

Článek

„Na provozovatele vypíše město po dokončení oprav výběrové řízení,“ řekl mluvčí města Tomáš Secký.

Turisté dosud mohli navštívit vyhlídkovou věž a sál určený ke konání výstav či svatebních obřadů, kvůli rekonstrukci budou návštěvní hodiny Hrádku omezeny. Opravy by měly skončit v polovině příštího roku.

S rekonstrukcí Hrádku počítalo město podle Seckého už loni. Byla ale potřeba upravit projektovou dokumentaci tak, aby odpovídala dnešním standardům a investice do budoucí restaurace měla smysl. „Stavební práce se tak přesunuly na letošní rok a v městském rozpočtu je na tuto akci připraveno 26 milionů korun,“ uvedl mluvčí.

Opravy se týkají všech pater objektu. „V současné chvíli probíhají hlavně bourací, demoliční a zemní práce pro inženýrské sítě. Pokládá se kanalizace, jak splašková, tak tuková kvůli kuchyni. To probíhá hlavně v prvním patře. V dalších patrech se odstraňují původní podlahy, v některých místech dělníci narazili na skalní masiv, což práce mírně komplikuje,“ uvedl starosta Roland Solloch.

Vrch Hrádek se tyčí na znělcovém hraničním vrchu do výše 438 metrů. V květnu 1904 zde byla slavnostně otevřena 29 metrů vysoká vyhlídková věž s restaurací podle projektu stavitele Antona Möllera. Vyhledávaný turistický cíl byl koncem 60. let rekonstruován, ale od počátku 90. let značně zdevastován. V červenci 2003 byla věž po dvouleté obnově znovu zpřístupněna. V roce 2005 získal Hrádek díky své žlutočervené fasádě se zachovalými původními trámy titul Fasáda roku. Restaurace se své obnovy dočkala až letos, první jídlo by si v ní mohli lidé objednat v polovině příštího roku.

Reklama

Doporučované