Hlavní obsah

Výhodnou státní půjčku pro mladé získalo jen 87 žadatelů. Stovky dalších neuspěly

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Půjčka, již premiér Andrej Babiš propagoval jako lék na nedostupné bydlení, pomůže jen desítkám ze stovek žadatelů. Většina z nich si za ni navíc bydlení nepořídí, ale levně zrekonstruuje byt či dům, ve kterém už nyní bydlí.

Článek

V polovině srpna na pražských Vinohradech přespávalo několik lidí na chodníku, desítky dalších se od časného rána řadily do fronty. Od osmi hodin 15. června totiž začal Státní fond rozvoje bydlení přijímat žádosti na výhodné státní půjčky pro mladé.

Lákadlem byl nízký úrok 1,12 procenta, za který stát umožňoval půjčit si na byt, dům či rekonstrukci levněji než v bance.

Velký zájem z prvních hodin a dnů postupně opadl. Ke konci srpna fond evidoval 386 žádostí za 437 milionů korun. Do středy 3. října potom přibylo 96 žádostí a celková hodnota činila 518 milionů korun.

Nejvíc žádostí (218 za 401 milionů korun) přišlo na stavbu domu, následovala kategorie modernizace bydlení (198 žádostí za 56 milionů). O koupi bytu žádalo 66 zájemců, kteří dohromady chtěli půjčit 61 milionů korun.

Úspěšnost žádostí je ale nízká. Fond rozeslal k podpisu stovku smluv, z nichž se mu jich vrátilo 87. V této chvíli už je poměr jiný: Podle mluvčí SFRB Karolíny Smetanové je přes padesát z nich na modernizaci bydlení. „Vyřídili jsme všechny žádosti, které dorazily do poloviny září. Nedostalo se na ty, kteří buď přímo nesplnili podmínky, nebo nedokázali doplnit požadovanou dokumentaci,“ vysvětluje mluvčí fondu Smetanová.

Podmínky byly celkem přísné. Na byt stát půjčoval maximálně 1,2 milionu korun, což ve velkých městech na podstatnou část bytu zdaleka nestačí. U domu mohli žadatelé chtít až dva miliony, museli ale už mít koupený pozemek a vydané stavební povolení – tedy v praxi v podstatě rozestavěný dům.

Logicky potom tedy nejvíc půjček směřuje na modernizaci bydlení, jež je papírově nejjednodušší. Půjčka, kterou premiér Andrej Babiš (ANO) prezentoval jako recept na drahé a nedostupné bydlení, tak pomůže k bydlení jen desítkám lidí. Většině příjemců zlevní opravu kuchyně či koupelny v bytech, které již vlastní.

Video vysvětluje podmínky státní půjčky pro mladé.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Někteří stávající žadatelé stále ještě mají šanci na půjčku dosáhnout. Jde o ty, kteří buď zaslali svou žádost až v druhé polovině září, nebo zatím neodpověděli na výzvy k doplnění dokumentace. Do této skupiny se řadí i třináct žadatelů, již neposlali zpět podepsané už fondem schválené smlouvy.

Jejich půjčka ale nebude tak výhodná. Místo původního úroku 1,12 procenta se totiž od začátku října sazba odvozená od evropské referenční sazby zvýšila na 1,4 procenta. To při dvoumilionové půjčce na dvacet let znamená vyšší měsíční splátku o 254 korun a celkový zaplacený úrok stoupne o více než 60 tisíc korun.

U 300tisícové desetileté půjčky na rekonstrukci stoupne splátka z 2 644 na 2 681 korun, zaplacený úrok z 17 253 na 21 664 korun.

Tato sazba už má tak poměrně daleko do 1 procentu, kterým se hnutí ANO chlubilo ve své předvolební tiskovině. Zároveň ale stále (po splnění přísných podmínek) vychází o dost levněji než komerční hypotéky, jež dnes banky prodávají s úrokovou sazbou 2,5 až 3 procenta ročně.

Státní půjčky pro mladé nekončí, pokračují a na další rok už mají z rozpočtu slíbenou další miliardu korun. Lze tak nadále podávat žádosti o všechny tři druhy půjček.

Reklama

Související témata:

Doporučované