Hlavní obsah

O státní půjčky na bydlení zažádalo 386 mladých Čechů. Příští týden posíláme první smlouvy, říká ministryně

Rozhovor s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladí Češi zažádali za prvních jedenáct dní o výhodné půjčky za více než 437 milionů korun. Velká většina z nich chce levné peníze využít na dostavbu nebo koupi domu.

Článek

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytuje mladým párům do 36 let výhodnou půjčku na bydlení od poloviny srpna. Z částky, která by se měla mezi mladé Čechy rozpůjčovat za výhodnou úrokovou sazbu, se už o většinu peněz zažádalo.

Ke středě 29. 8. jde o 437 314 802 korun (386 žádostí). Na pořízení domu si lidé od státu chtějí půjčit 346 609 401 korun (187 žádostí), na koupi bytu 49 214 481 korun (53 žádostí) a na modernizaci chtějí lidé použít 41 490 920 korun (146 žádostí).

„Už příští týden se budou posílat první úvěrové smlouvy,“ řekla Seznamu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Na výhodnou státní půjčku na bydlení je pro letošek vyčleněno 650 milionů, s největší pravděpodobností se ale suma po jejím vyčerpání navýší na jednu miliardu. „Budeme o tom jednat. Každý další rok by mělo jít o stejnou částku, tedy jednu miliardu korun. Nejedná se o jednorázovou akci,“ doplnila ministryně.

Slovo „výhodná“ odkazuje zejména na úrokovou sazbu, která vychází ze základní referenční sazby EU. Momentálně činí 1,12 procenta.

Omezený ale není jen rezervoár peněz na půjčky ale i částky, o které můžou mladí žádat. Na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 tisíc korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, v případě stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka stanovena na 2 miliony korun. Byt však nesmí být větší než 75 m², podlahová plocha domu nesmí přesáhnout 140 m².

Kritici tak namítají, že půjčky nejsou pro všechny mladé Čechy, ale spíše pro ty, kteří si chtějí pořídit nemovitost mimo velká města. To ostatně přiznává sama ministryně. „Ty podmínky cílí spíše na ty menší a střední města. Troufnu si odhadnout, že nejvíce žádostí přichází právě z venkova a menších měst,“ uzavírá Dostálová.

Reklama

Doporučované