Hlavní obsah

Vyhrožují nám vraždou ve Varšavě. Běloruský novinář žádá o ochranu

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel kanálu Nexta vystoupil ve Varšavě na tiskové konferenci s rodiči Ramana Prataseviče.

Reklama

Nepřestal být novinářem, ale stal se hrdinou, řekli o svém synovi rodiče zatčeného běloruského protirežimního novináře Ramana Prataseviče. Ve čtvrtek vystoupili se zakladatelem kanálu Nexta na tiskové konferenci ve Varšavě.

Článek

„Chci, abyste uslyšeli křik mojí duše, abyste pochopili, jak těžko nám teď je, a jak prožíváme tu absurdní situaci. Prosím vás, pomozte mi osvobodit mého syna,“ vyzvala Pratasevičova matka Natalia evropské a americké politiky v emotivním vystoupení.

Pratasevičovi rodiče vystoupili ve čtvrtek v poledne před média v Běloruském domě ve Varšavě společně se zakladatelem kanálu Nexta (česky také Něchta) Stěpanem Putilou. Právě pro zpravodajský blog Nexta šestadvacetiletý Raman Pratasevič pracoval. V Bělorusku mu po nedělním zatčení v letadle hrozí nejspíš až 15 let vězení na základě obvinění z pořádání masových nepokojů.

Putilo uvedl, že redakce Nexty, která kvůli represím působí v Polsku, dostává mnoho výhrůžek. „Je jich ještě víc, než kolik jsme jich dostávali loni v srpnu. Píšou nám dokonce, že Roman měl ještě štěstí, ale že nás zastřelí rovnou ve Varšavě,“ řekl zakladatel Nexty a dodal: „Proto prosíme Západ, Evropskou unii a Polsko o pomoc a o ochranu. Obáváme se o svoje životy a zdraví. Situace nevypadá dobře.“

Ostrá reakce Západu, tedy i Evropské unie, podle něj přišla pozdě, ale prezident Alexandr Lukašenko se jí lekl. „Prosíme o sankce a o další nátlak. Lukašenko se bojí jenom síly. Jen další sankce mohou zachránit Bělorusko,“ dodal Putilo.

Evropská unie hodlá zaměřit nové sankce vůči Bělorusku na jeho ropný průmysl či finanční služby. Chce také omezit finanční zdroje tamního autoritářského režimu tím, že mu ztíží vývoz potaše, v jehož produkci patří země ke světové špičce. Ve čtvrtek to navrhli ministři zahraničí unijních zemí, kteří se sešli na neformálním jednání v Lisabonu. Na uvalení nových sankcí se dohodli už v pondělí unijní lídři.

Spolu s Pratasevičem zadržely v neděli běloruské bezpečnostní složky i jeho přítelkyni - Rusku Sofiji Sapegaovou. Běloruské úřady na ni uvalily dvouměsíční vazbu a zveřejnily video, ve kterém se Sapegaová přiznává, že pracovala pro web zveřejňující údaje policistů zasahujících proti demonstrantům. Na podobném videu se už v pondělí objevil Raman Pratasevič, zřejmě šlo také o vynucené doznání.

Rodiče Prataseviče ve čtvrtek ve Varšavě poděkovali novinářům a médiím za objektivní zpravodajství. „Raman byl novinářem stejně jako vy. Nepřestal být novinářem, stal se hrdinou. Hrdinové mají v sobě vůli a ducha, aby vydrželi i to nejhorší,“ řekl Dmitrij Pratasevič směrem k reportérům. Svého syna označil za silného člověka, který celý svůj život toužil po pravdě.

Prataseviče nenašla ani advokátka

Reakce mezinárodního společenství podle Prataseviče ukázala, že celý svět podporuje takové lidi, „jako je jeho syn“. „Touhu mladých, aktivních lidí po svobodě slova a životě ve svobodné zemi a státu, kde vládnou demokratické hodnoty a hodnota lidského života a zdraví,“ řekl novinářův otec.

Kde se jejich syn aktuálně nachází, Pratasevič neví. „Nemůžeme to zjistit. Nevíme nic o jeho zdravotním stavu, nemůžeme potvrdit, v jakém je stavu a velmi se obáváme o jeho život a zdraví. Naše advokátka ho nemůže najít a podala stížnost ke generální prokuratuře,“ podotkl Dmitrji Pratasevič. Několikrát se omluvil za to, že se mu mluví těžce kvůli naléhavosti situace.

Pratasevičovi rodiče opustili Bělorusko loni v srpnu. Pro emigraci se rozhodli kvůli obavě z represí. U svého domu si všimli podezřelých lidí a cítili také tlak režimu přes své známé, aby přesvědčili svého syna k návratu do země. „Věděli jsme, že proti nám můžou použít represe, aby donutili našeho syna vrátit se,“ řekla novinářova matka. Dmitrije Prataseviče prezident Lukašenko letos na začátku května připravil o vojenskou hodnost podplukovníka.

Drž se, milujeme tě, vzkazuje synovi

Stěpan Putilo z kanálu Nexta nepochybuje o tom, že letadlo Ryanairu bylo uneseno právě kvůli tomu, že byl na jeho palubě Raman. Lukašenkův režim podle něj novináře bil, mučil a velmi pravděpodobně proti němu použil chemické látky.

Foto: NEXTA

Stěpan Putilo a rodiče Romana Prataseviče Dmitrij a Natalia.

„Viděli jste nahrávku mého zbitého a mučeného syna. Vidíte, jak se v Bělorusku zachází s mladými lidmi, kteří chtějí svobodu a demokracii. Můj syn informoval o tom, co se v Bělorusku dělo. Nevyzýval k masovým nepokojům, neříkal, že je nutná invaze do Běloruska. Jen prostě informoval o tom, se tam děje,“ dodala k tomu Natalia Pratasevičová.

Řekla také, že Raman má podle nahrávky zveřejněné běloruskými úřady zlomený nos a že měl celou tvář zamaskovanou make-upem, aby se zakryly stopy po bití.

„Chtěla bych mému synovi vzkázat, ať se drží, aby věděl, že se na něj teď dívají mladí lidé, kteří tak jako on bojují za lepší společnost. Drž se, synu, milujeme tě a dostaneme tě ven,“ řekla v závěru tiskové konference se slzami v očích Pratasevičova matka.

Reklama

Doporučované