Hlavní obsah

Vyjednávala vakcíny. Nyní má za úkol zajistit proočkovanost Čechů

Foto: Facebook/Kateřina Baťhová

Bývalá šéfka mezinárodního odboru při ministerstvu zdravotnictví Kateřina Baťhová.

Reklama

Chtěla pracovat na ministerstvu zahraničních věcí, ale skončila na zdravotnictví. Před pár dny se Kateřina Baťhová ujala jednoho z nejdůležitějších postů v zemi – je novou očkovací koordinátorkou.

Článek

Za poslední čtvrtrok má Česko už druhého očkovacího koordinátora. Úkol ale zůstává stále stejný: zajistit, že se vakcína co nejdříve dostane ke každému, kdo o ni má zájem. A to v pořadí, které určuje očkovací strategie.

Před Baťhovou měl tento úkol na starosti od začátku prosince bývalý šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Po dvou měsících však rezignoval. „Nebudu to komentovat a jsem strašně rád, že je to za mnou,“ řekl jen stručně ke svému konci pro Deník N.

A nezájem o komunikaci s novináři – Blahuta žádosti o rozhovor vytrvale odmítal – po něm převzala i jeho nástupkyně. „Paní Baťhová se musí plně soustředit na svěřenou agendu, a tedy rozhovory nyní určitě poskytovat nebude,“ napsala mluvčí resortu Barbora Peterová.

Hlavním úkolem Kateřiny Baťhové bylo před nástupem do nové funkce vyjednávat pro Česko s Evropskou komisí dodávky vakcín proti koronaviru.

Mezinárodní vztahy a agenda Evropské unie jsou ostatně to, co studovala od roku 2006 na Metropolitní univerzitě v Praze a v roce 2011 studium zakončila titulem magistr. Uvádí to jí zveřejněný životopis.

Posléze nastoupila na ministerstvo zdravotnictví, ačkoli pro server iDnes.cz přiznala, že ji lákala agenda ministerstva zahraničních věcí.

„Projížděla jsem nabídky jednotlivých ministerstev a narazila na pozici v resortu zdravotnictví. I když jsem tehdy pokukovala spíše po zahraničních věcech, případně vnitru, rozhodla jsem se, že to zkusím,“ řekla Baťhová v roce 2012 serveru.

Začala pracovat na mezinárodním oddělení, kde měla na starosti především agendu zdravotnické bezpečnosti v rámci schengenského prostoru a spolupráci s ostatními unijními ministerstvy zdravotnictví. V roce 2014 se stala jeho šéfkou.

Cesty do Číny

Baťhová jezdila také na řadu zahraničních cest, některé však mířily i do Číny. Jednou z nich je i cesta v roce 2018 spolu s tehdejším náměstkem Romanem Prymulou. Spolu se účastnili podepisování memoranda o spolupráci čínské a české letecké záchranné služby v Nemocnici čínsko-japonského přátelství. Nemocnice o jejich účasti referovala a také uvedla, že spolu s nimi se akce účastnili zástupci společnosti PPF Petra Kellnera.

Foto: https://www.zryhyy.com.cn

Kateřina Baťhová, stojící uprostřed v šedém kabátu. Tehdy v roce 2018 spolu s exnáměstkem Romanem Prymulou byla přítomna podpisu memoranda.

Baťhová se také účastnila v roce 2017 Čínského investičního fóra na Pražském hradě, kde se Miloš Zeman stejně jako v roce 2016 pochlubil investicemi v řádu miliard korun, které měla Čína plánovat v Česku.

Coby šéfka mezinárodního oddělení také schvalovala ministerské delegace do Číny. V rámci toho v roce 2017 podle registru smluv schválila, že dopravu, ubytování nebo víza bude zajišťovat pro ministerské úředníky soukromý subjekt – Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, v jejímž čele stojí Jaroslav Tvrdík.

O rok později se účastnila veletrhu zdravotnické techniky v Hongkongu, kde české firmy představovaly zdravotnická zařízení.

Reklama

Doporučované