Hlavní obsah

Obchodní dohoda mezi Británií a EU v nedohlednu. Jasno má být do neděle

Foto: ČTK

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Zhruba tříhodinové jednání britského premiéra Borise Johnsona s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou v Bruselu kýžený průlom nepřineslo. Pozice obou stran ohledně obchodní dohody zůstávají velmi vzdálené.

Článek

Podle prohlášení Downing Street na cestě k obchodní dohodě upravující pobrexitové vztahy mezi EU a Spojeným královstvím „zůstávají velké překážky“ a je „stále nejasné, jestli se je podaří překlenout“.

Boris Johnson se s Ursulou von der Leyenovou podle politické zpravodajky BBC Laury Kuenssbergové shodli, že rozhodnutí o tom, jak budou britsko-unijní obchodní vztahy od rychle se blížícího začátku roku 2021 vypadat, má padnout do této neděle. Respektive zda má smysl ve složitých a vyčerpávajících jednáních vůbec pokračovat.

Johnson už před jednáním zopakoval své dlouhodobé stanovisko, že dohoda je žádoucí a možná, ale Británie si prý poradí i bez ní. Druhá varianta je ale už blízko, dohodu by totiž ještě do konce roku kromě vyjednavačů či Leyenové s Johnsonem musely schválit i další britské a unijní orgány.

Předsedkyně Evropské komise jednání s Johnsonem komentovala slovy, že šlo o velmi rušnou a zajímavou debatu. Oba zúčastnění podle jejích slov chápou své pozice, ty ale nadále zůstávají od sebe velmi vzdálené.

Zatímco šéfka EK vydala o pracovní večeři oficiální prohlášení, britský ministerský předseda o ní informoval prostřednictvím jednoho ze svých spolupracovníků vyvolené novináře přes skupinu na WhatsAppu.

Z několika stovek stran textu brexitové obchodní smlouvy se v posledních týdnech hovoří hlavně o sporných pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením budoucích sporů a rybolovu.

Británie chce zachovat plný přístup na jednotný trh Unie, ta ale namítá, že v takovém případě by Londýn musel s EU sladit vlastní pravidla pro hospodářskou konkurenci. V otázce rybolovu Británie usiluje o lepší pozici pro své lodě, EU požaduje zajistit dosavadní práva pro rybáře z členských států na rybolov v britských vodách.

Stínový ministr práce a sociálních věcí za britskou Labour Party Jonathan Reynolds postup Borise Johnsona a jeho vyjednávacího týmu pro BBC ostře zkritizoval. Podle něj je hanbou, že londýnský kabinet smlouvu už nedojednal. Reynolds připomněl, že uzavření obchodní dohody Boris Johnson Britům slíbil. Dnešní premiér po unijním referendu dokonce tvrdil, že brexit bez obchodní dohody vůbec nepřichází v úvahu.

Reklama

Doporučované