Hlavní obsah

Výroba aut zatím roste, zpomalování ekonomiky se projeví později

Foto: ŠKODA AUTO

Ilustrační fotografie.

Reklama

Automobilovému průmyslu v Česku se stále daří. Výroba aut zatím nadále roste, zpomalování světové ekonomiky je však pro výrobce varováním. V případě dlouhodobé hospodářské recese v Německu lze očekávat úbytek zakázek. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Zdeněk Petzl.

Článek

Produkce osobních vozidel v prvních sedmi měsících letošního roku v Česku vzrostla o 1,4 procenta na více než 834 000 vozů. Poslední analýza německé Bundesbanky naznačuje, že německá ekonomika je v recesi.

Německo by mohlo snížit odbyt

Současná ekonomická situace, kdy německé hospodářství mírně pokleslo a tuzemské HDP ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostlo o 2,7 procenta, není však podle výrobců zatím důvodem k zásadnímu pesimismu.

Německo ovšem patří k nejdůležitějším obchodním partnerům Česka, a to nejen v automobilovém průmyslu. Pokud tak bude zpomalení německé ekonomiky pokračovat delší dobu, bude s tím klesat zřejmě i odbyt tuzemských automobilek na německém trhu, čímž se sníží i počet jejich zakázek.

„Zatím ale plošný dopad na dodávky členských firem nepozorujeme, byť v souladu s celkovým ekonomickým zpomalením očekáváme celoroční pokles v řádu jednotek procent,“ uvedl Petzl.

Reakce Česka je s prodlevou, německá recese se projeví později

Zároveň upozornil, že česká ekonomika reaguje na vývoj světové a zejména německé ekonomiky se zpožděním. Citelněji se tedy recese německého hospodářství nejspíš projeví až v následujících obdobích. Mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro již dříve uvedl, že výkyvy německé ekonomiky se v Česku projevují zpravidla o půl roku později.

Výroba automobilů v Česku se od ledna do července zvyšuje. Podle sdružení se tak tak děje i přes klesající počet registrací nových vozů v Evropě.

„Současně s rostoucí produkcí autobusů či motocyklů se tak ukazuje silná pozice českého automobilového průmyslu a jeho stabilita,“ podotkl Petzl.

Nárůst výroby v prvních sedmi měsících meziročně hlásí Škoda Auto i kolínská TPCA. Nošovická automobilka Hyundai naopak zaznamenala mírný úbytek, ovšem v posledních měsících jej postupně snižuje.

Český průmysl po stagnaci na začátku letošního roku rostl v dubnu a květnu více než tříprocentním tempem a do poklesu se dostal až v červnu.

„Ačkoliv je Německo na hraně recese, údaje Eurostatu za druhé čtvrtletí u ostatních evropských ekonomik ukazují spíše meziroční zpomalení růstu než pokles,“ uvedla mluvčí Svazu průmyslu a obchodu Lenka Dudková.

I česká ekonomika podle ní mírně zpomaluje, jako celek ale podle dostupných dat za druhé letošní čtvrtletí stále roste. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta ze 2,8 procenta v prvním čtvrtletí.

Reklama

Doporučované