Hlavní obsah

Výroba v eurozóně v listopadu klesla nejvíce za téměř tři roky

Průmyslová výroba v eurozóně se v listopadu propadla nejvíce za téměř tři roky.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průmyslová výroba v eurozóně se v listopadu meziměsíčně snížila o 1,7 procenta. Zaznamenala tak nejprudší pokles za téměř tři roky. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Článek

Zpráva podle analytiků potvrzuje slabé údaje z jednotlivých členských zemí, které vyvolaly obavy ohledně růstu ekonomiky eurozóny v poslední čtvrtině loňského roku.

Meziměsíční pokles průmyslové produkce byl nejprudší od února 2016, kdy se výroba propadla o 2,1 procenta.

V meziročním srovnání se průmyslová produkce v eurozóně v listopadu snížila o 3,3 procenta. Propad byl tak výraznější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali s meziročním poklesem o 2,3 procenta.

Řada ekonomů nyní předpokládá, že ekonomika eurozóny vykáže za čtvrté čtvrtletí slabý růst. Ve třetím kvartálu hospodářský růst v eurozóně zpomalil na 0,2 procenta z 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí. Eurostat by měl první rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny za čtvrtý kvartál zveřejnit 31. ledna.

Evropská centrální banka (ECB) v prosinci zhoršila odhady růstu ekonomiky eurozóny za loňský i letošní rok. Zároveň ohlásila ukončení programu nákupů dluhopisů, kterými hospodářský růst v eurozóně po několik let podporovala. Podle nové prognózy ECB hospodářský růst eurozóny v letošním roce zpomalí na 1,7 procenta z 1,9 procenta v loňském roce.

Reklama

Doporučované