Hlavní obsah

Výrobce CoroVentů: Potřebujete plicní ventilátory? Pište okamžitě

Ilustrační video.Video: COVID19CZ

 

Reklama

Výrobce plicních ventilátorů CoroVent, třebíčská MICo Medical, apeluje na české nemocnice a zdravotnická zařízení, aby co nejrychleji kontaktovaly ČVUT s žádostmi o distribuci jejich přístrojů.

Článek

Ventilátory CoroVent, na které se v jarní sbírce složila veřejnost, míří do desítek nemocnic. Jen za posledních 48 hodin se ozvalo 21 zařízení, od dnešního rána přibylo dalších osm. Výrobce teď přesto apeluje na ostatní nemocnice, aby o přístroje zažádaly co nejdříve. Potřebuje totiž znát přesné počty a časový horizont dodávek.

„Musíme tyto žádosti vyhodnotit a ve spolupráci s daným zařízením se domluvit na dalším postupu,“ říká majitel skupiny MICo Group Jiří Denner. ČVUT pro tento účel zřídilo samostatnou stránku s jednoduchým formulářem, po jehož vyplnění a zhodnocení možností budou CoroVenty distribuovány všude tam, kde to bude životně důležité. Výrobce žádá, aby tak učinily na www.cvut.cz/corovent nebo micomedical.cz.

„Již dnes jsme v kritické situaci, která se bude dramaticky zhoršovat, a nechceme se dostat do stavu, že nebudeme schopni ventilátory tak rychle vyrábět a především zaškolovat personál. Liknavost, které čelíme již několik měsíců, je potřeba zastavit a opravdu konat. Od řečí, slibů a příslibů se musíme okamžitě posunout k činům. Času bylo dost a teď je pět minut po dvanácté,“ dodává Denner.

Ventilátory už začínají docházet v menších nemocnicích, které se bez záložních přístrojů neobejdou. Zažádala o ně již zdravotnická zařízení z Jihlavy, Tábora, Třebíče, Brandýsa nad Labem, Náchoda, Kyjova, Kolína, Jičína či Žatce.

Ventilátory mají stále jen americkou certifikaci FDA EUA (Emergency Use Authorization). Certifikace pro Evropu a český trh chybí. Ministr Prymula ale na Twitter napsal, že ministerstvo využije všechny ventilátory CoroVent. „Jejich použití se řídí výjimkou ze zákona o zdravotnických prostředcích, ta bude udělena všem zdravotnickým zařízením s nedostatkem,“ napsal ministr.

Firma navíc řeší otázku financování další výroby. „Kdo bude financovat výrobu dalších ventilátorů, zatím nevíme. Rádi bychom měli jasno, jestli se na ně bude muset veřejnost opět skládat, nebo stát připraví nějakou rámcovou smlouvu, na základě které je budeme vyrábět. Nikdo z nás dnes neví, jestli budeme potřebovat 50 ventilátorů, 500, nebo ještě více, ale my jako výrobce potřebujeme vědět, co se od nás bude očekávat a kdo výrobu případně uhradí. Byl bych rád, aby se vědělo, že jsme do projektu CoroVentů sami společně s dalšími donátory investovali desítky milionů korun a chceme, aby jich byl v České republice dostatek. Bez finanční podpory to ale možné nebude,“ upozorňuje Denner.

Reklama

Doporučované