Hlavní obsah

Výrobci léků: Hádka o vakcíny může skončit přesunem výroby z EU

Rozhovor s Jakubem Dvořáčkem, výkonným ředitelem Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud evropští lídři omezí nebo úplně zakážou vývoz vakcín proti covidu-19, spustí to obchodní válku. „Takový konflikt by byl zničující pro všechny strany,“ řekl ve studiu SZ Byznys Jakub Dvořáček z AIFP.

Článek

Jak zajistit obyvatelům Evropy dodání už objednaných vakcín, bude jedním z hlavních témat summitu EU, který začíná ve čtvrtek. Šéfové států a vlád ale zatím nejsou jednotní v tom, jak ostrou vyjednávací taktiku vůči farmaceutickým firmám zvolit.

Na stole přitom leží i návrh na zákaz vývozu, dokud Evropa nedostane to, co si u výrobců objednala. Nebo o něco mírnější návrh na několikadenní omezení vývozu za hranice EU. Takový postup podporují velké státy včetně Německa, Francie nebo Itálie. Jiné země váhají, obávají se, jaké dopady by taková obchodní válka mohla mít.

„Doufám, že to jsou spíše silné řeči a že se politici podívají na to, kolik milionů dávek už Evropa obdržela z výroby, která zde probíhá, a že najdou společný jazyk jak s Velkou Británií, tak s USA,“ varuje před obchodním konfliktem Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, která zastřešuje výrobce originálních přípravků, tedy i vakcín.

Reakce zemí mimo evropský kontinent by podle jeho názoru přišla hned vzápětí. „Můžeme očekávat tlak dalších států na farmaceutické firmy, aby přesouvaly výrobu do jiných zemí, aby přesouvaly výrobu na jiné kontinenty. To, co udělá Evropa, tak takový přístup zvolí svět vůči ní,“ řekl.

Proč je v Česku málo vakcín?

Evropa si už měsíce stěžuje na pomalý postup očkování. Hlavní potíže s dodávkami řeší s britsko-švédskou společností AstraZeneca. Během letošního prvního čtvrtletí místo 90 milionů dávek dorazila jen třetina. A další pokles firma ohlásila i na duben.

„Je evidentní, že AstraZeneca problémy s výrobou má, ale těch důvodů, proč to tak je, může být mnoho,“ popisuje Jakub Dvořáček. „Všechny společnosti chtějí dodávat v co největším množství, chtějí být co největším hráčem a ten, kdo zpomalí, kdo není schopen dodat, co slíbil, tak bude velmi rychle nahrazen někým jiným.“

V Česku situaci komplikuje fakt, že vláda objednala vakcín méně, než mohla. I proto teď dodávky slábnou a ve výhodě jsou ty země, které využily plně přidělené objemy.

„U některých výrobců jsme nevyužili celou alokaci, na druhou stranu je potřeba říct, že v té chvíli nikdo nevěděl, která vakcína bude první a jestli vůbec všechny projdou schvalovacím procesem. Ale když se na to podívám třeba z pohledu Německa nebo jiných velkých evropských států, tak ty všechny využily alokaci v plné míře,“ říká Jakub Dvořáček.

Celý rozhovor s Jakubem Dvořáčkem si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované