Hlavní obsah

Vyšehrad je v ANO zapomenut. Proti Faltýnkovi stojí jen jediná rebelka

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Poslanecký klub hnutí ANO se zřejmě už nebude zabývat případem noční schůzky, při které se v uzavřené restauraci potkal jeho šéf Jaroslav Faltýnek s bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

Článek

Poslanci ANO se ani napodruhé nezabývali skandálem s porušením vládních opatření proti koronaviru při noční schůzce v restauraci Rio’s na Vyšehradě, které se účastnil šéf jejich klubu Jaroslav Faltýnek.

Už známé jednání stálo Romana Prymulu místo ministra zdravotnictví. Faltýnek poté, co deník Blesk zveřejnil fotografie ze setkání, které se konalo 21. října, rezignoval na post prvního místopředsedy ANO.

Současně ale sám řekl, že bude na poslancích hnutí premiéra Andreje Babiše, aby rozhodli, jestli má pokračovat jako předseda poslaneckého klubu ANO.

Jenže před čtrnácti dny se poslanci případem Faltýnek vůbec nezabývali. Šéf poslanců ANO totiž na jednání klubu nepřišel, protože byl v této době ve Španělsku, kam odcestoval se svou partnerkou a jejím synem.

Ani v dalším možném termínu, který byl dnes, se však poslanci ANO Faltýnkem a případem Vyšehrad nezabývali. Jak popsali pro Seznam Zprávy jednotliví poslanci, nikdo tuto otázku ani neotevřel.

Jaroslav Faltýnek řekl, že za sebe považuje záležitost za uzavřenou. Pokud by ale některý z členů klubu otevřel téma na dalším zasedání, je prý připraven se podrobit tajnému hlasování.

Proti Faltýnkovi se zatím jako jediná veřejně postavila poslankyně ANO a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová. Už dříve řekla, že by měl sám z postu předsedy klubu odstoupit. Pro Seznam Zprávy potvrdila, že její vyjádření dál platí.

„Není to záležitost, která by se měla nechat být. ‚Padni komu padni‘ musí platit pro každého, i pro vedení hnutí,“ napsala Šlechtová. Dnešního jednání klubu se neúčastnila. „Doufám, že se to otevře, až budeme jednat všichni, nejen v polovičním počtu,“ dodala.

Z reakcí dalších poslanců ANO však vyplývá, že oni mají stejně jako Faltýnek záležitost za vyřešenou.

„Mně kolega Faltýnek jako předseda klubu plně vyhovuje. Že nevyhovuje Seznam Zprávám, je pro mne dobrá zpráva,“ uvedl poslanec Milan Feranec.

Seznam Zprávy popsaly, že Faltýnek 23. října všem poslanců poslal e-mail. V něm mimo jiné napsal, že neví, jaké vládní opatření porušil. Zároveň však přiznal, že narušil důvěru veřejnosti k opatřením, která Babišova vláda zavádí.

Na konci e-mailu se všech poslanců ptal, zda stále má jejich důvěru, nebo zda by měl v čele klubu skončit.

„V odpovědích byl až na jednu osobou podpořen ve funkci předsedy poslaneckého klubu ANO. To byl důvod, proč nebyl tento bod na jednání klubu otevřen,“ uvedl další poslanec ANO Josef Hájek.

To osobou je podle něho zmíněná poslankyně Karla Šlechtová.

Reklama

Doporučované