Hlavní obsah

Vyšetřování pádu střechy při florbale skončilo. Policie chce žalovat projektanta a statika

Pád střechy podle policie zavinili projektant a statik (video: Florbalový svaz/Archiv).

 

Reklama

Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti šestašedesátiletého projektanta a o dva roky mladšího statika. Mužům hrozí vězení od dvou do osmi let. Střecha se zřítila loni v lednu během florbalového zápasu. Všichni lidé stihli včas utéct a jen tři se lehce zranili.

Článek

Policie ukončila vyšetřování pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Ke zřícení došlo minulý rok 14. ledna.

Už v červnu policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti šestašedesátiletého projektanta a o dva roky mladšího statika. Oba muži pracovali externě pro subdodavatelskou firmu, která zajišťovala zastřešení tělocvičny, uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

„V prvních dnech nového roku vrchní komisař ukončil vyšetřování případu a předal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby proti oběma obviněným na Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Orlicí,“ uvedla Vilímková.

Konstrukce se zřítila během florbalového zápasu. Tři lidé se lehce zranili, ale všichni stihli utéct.

Pro novou konstrukci střechy byly na doporučení nezávislých statiků zvoleny dřevěné plnostěnné vazníky namísto předchozích příhradových. Generální dodavatel, firma Profistav Litomyšl, také musel zajistit opravy palubovky, světel, elektroinstalace a ozvučení či vzduchotechniky.

Policie po pádu střechy nechala prohlédnout střešní vazníky. Ty byly podrobeny znaleckému zkoumání. Střechu stavěla pro generálního dodavatele firma Cecolegno, která na sebe v polovině května podala insolvenční návrh a od září je v konkurzu. Obviněným mužům hrozí vězení od dvou do osmi let nebo peněžitý trest.

Pardubický kraj objekt nechal postavit za 58 milionů korun. Celková škoda podle posledních propočtů dosáhla 20,5 milionu. Největší podíl, 15,9 milionu, tvoří poškození stavební části haly, zbytek připadá na vybavení či ušlý zisk za nájem.

Slavnostní znovuotevření je naplánováno na 11. ledna 2018.

Reklama

Doporučované