Hlavní obsah

Vyšetřování pomalovaných vrat Hrádečku brzdí Havlová. Zatím nevyčíslila škodu

Foto: Profimedia.cz

Policie ještě nevypátrala autora hanlivých nápisů na vratech chalupy Václava Havla. Vdova po exprezidentovi ještě nevyčíslila škodu.

Reklama

Hanlivý nápis z vrat chalupy Václava Havla už téměř zmizel, policisté však jeho autora stále nevypátrali.

Článek

Na vratech chalupy Václava Havla na Hrádečku nedaleko Trutnova jsou ještě vidět zbytky hanlivého nápisu, který tam v první polovině října namaloval zatím neznámý pachatel. Policisté jej ještě nevypátrali.

„Policisté dosud nikoho konkrétního neobvinili a ani nerozhodli o jiném ukončení šetření,“ říká trutnovský policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Policisté zatím nevědí ani s jakou škodou mají ve vyšetřování počítat. „Vzhledem k vytíženosti zástupkyně poškozené nadace také stále čekáme na vyčíslení přesné škody,“ vysvětluje Vincenc.

„Je to soukromá věc paní Havlové a já k tomu nejsem oprávněn poskytovat informace, které ani nemám,“ reagoval na dotaz Seznamu Jakub Doležal z Vize 97, nadace Dagmar a Václava Havlových.

Policie stále nevypátrala autora hanlivých nápisů na vratech chalupy Václava Havla na Hrádečku.Video: Seznam Zprávy

Policisté případ šetří jako přečin poškození cizí věci, původně věc vyšetřovali jako trestný čin, za který hrozil až jeden rok odnětí svobody.

Chalupa, na níž bývalý prezident 18. prosince 2011 zemřel, připadla jeho manželce Dagmar Havlové, která Hrádeček navštěvuje sporadicky. Příznivci a přátelé Václava Havla však prostranství před domem navštěvují pravidelně, a to zejména o výročích. Místo se proto plní svíčkami, květinami a drobnými dárkovými předměty, zejména ve tvaru srdce, které bylo Havlovým poznávacím znamením, o jeho narozeninách či na výročí sametové revoluce.

Další přival svíček na Hrádečku očekávají ve středu 18. prosince, kdy si lidé připomenou už osm let od smrti Václava Havla. „Musím ještě nakoupit květiny a svíčky a dát to tam trochu do pořádku,“ říká nejbližší Havlův soused na Hrádečku, šestaosmdesátiletý Vladimír Pechan, který chodí pietní místo před chalupou pravidelně udržovat. „Lidi na odklízení vyhořelých svíček si ale posílá i paní Havlová,“ dodává.

Chalupu v osadě Hrádeček Havel a jeho tehdejší manželka Olga koupili v 60. letech minulého století, sousední objekt patří režiséru Andreji Krobovi. Na Hrádečku bydleli například v dobách, kdy exprezident pracoval jako dělník v trutnovském pivovaru. Z tehdejších zážitků se vypsal v asi nejslavnější hře Audience. Pobyt na Hrádečku ho inspiroval i při psaní hry Prase.

Na protějším svahu postupně začala růst chata, ze které příslušníci StB Havla a jeho návštěvy sledovali a odposlouchávali. Disidenti tehdy na Hrádečku pořádali i divadelní představení či koncerty. Ve stodole koncertovali například The Plastic People of the Universe nebo například Psí vojáci.

Havel už jako prezident na Hrádečku přijímal také významné návštěvy. V roce 1999 tam přivítal tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, navštívila ho tam i Madeleine Albrightová a několik dnů před jeho smrtí v prosinci 2011 tam Havla navštívil i tibetský dalajlama.

Reklama

Doporučované