Hlavní obsah

Výskyt spalniček v Česku rapidně narostl. Nakažené děti nebyly očkované, varuje vedoucí protiepidemického oddělení

Moderátorka Kateřina Němcová v rozhovoru s vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice hlavního města Prahy Martinou Marešovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Očkování dělí společnost, a především pak maminky, na skupiny, které se vakcinace zastávají, jiné ji u svých potomků odkládají nebo dokonce odmítají úplně. Jak to s očkováním doopravdy je?

Článek

V těchto dnech je aktuální především očkování proti chřipce, jejíž epidemie právě propuká. Podle vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice hlavního města Prahy Martiny Marešové by k selhání vakcíny dojít nemělo. Od loňského podzimu totiž vakcína obsahuje čtyři typy chřipky, se kterými se můžete potkat. Její účinnost proto od předešlé vakcíny, která obsahovala pouze tři typy, stoupla. Pokud byste se pro očkování proti chřipce rozhodli, ani teď není pozdě. Je však důležité, abyste v době očkování nebyli nemocní, a to ani v inkubační době nemoci. V ní velmi pravděpodobně můžete být, pokud je někdo z vašeho okolí právě chřipkou nakažený. Nejlepší období pro vakcinaci je proto podzimní období. „Myslím si, že listopad je nejvhodnější měsíc pro očkování," říká Martina Marešová.

Nyní se v souvislosti s Českou republikou mluví také o nákaze spalničkami. „V současné době máme nahlášeno od ledna loňského roku 126 onemocnění, předtím jsme měli hlášeny jen importované nákazy, jedno, dvě onemocnění za rok. Jde o rapidní nárůst," představuje současnou situaci Marešová. Epidemické výskyty spalniček se západní Evropou pohybují poslední tři, čtyři roky. Současný nárůst výskytu nemoci je způsoben cestováním osob, ale i poklesem proočkovanosti populace, kdy rodiče často očkování dětí odmítají. „V Praze se pohybujeme na hodnotách proočkovanosti kolem 85 %. Přičemž se uvádí, že aby bylo přerušeno šíření viru v populaci, tak by proočkovanost měla být minimálně 95 %. To znamená, že jsme hluboko pod touto hranicí," říká Marešová. Z celkem čtyřiceti nakažených dětí přitom třicet nebylo očkovaných. Zbylých deset pochází z Ukrajiny, kde se proti spalničkám neočkuje.

Více informací nabízí rozhovor v úvodním videu. Je součástí pořadu Rodinka, který celoplošná Televize Seznam vysílá každý všední den od 9 hodin.

Jak televizi naladit? Poradí vám praktický návod.

Reklama

Doporučované