Hlavní obsah

Boj vlády s covidem: Výsledek je velmi tristní, míní Rychetský

Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský má v poslední době napjaté vztahy s premiérem Andrejem Babišem i prezidentem Milošem Zemanem. Hlavně kvůli zásahu Ústavního soudu do volebního zákona.

Reklama

Český ústavní systém je nastaven tak, že vláda může za všechno. Rok jsou omezeny svobody, ale veřejné zdraví se nezlepšilo, řekl šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský v televizi Prima.

Článek

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ostře zkritizoval postup vlády Andreje Babiše proti epidemii koronaviru. Velký počet nakažených a velký počet obětí svědčí podle něj o tom, že Česko zvládlo situace mnohem hůře než jiné země.

„Ten výsledek je skutečně tristní, velice tristní,“ řekl Rychetský v pořadu Partie Terezy Tománkové televize CNN Prima News. „Jsme v situaci jako Mexiko nebo některé africké země, což je velmi smutné,“ dodal.

Rychetský sice předeslal, že Babišovu vládu nemůže kvůli svojí funkci otevřeně hodnotit, současně však zdůraznil, že v českém ústavním systému „vláda může za všechno“ a musí zajistit stálý chod.

Současná vláda je podle šéfa Ústavního soudu rok v situaci, kdy řeší střet dvou hodnot - ochrany veřejného zdraví a základních svobod, jako svoboda pohybu, shromaždování, sociální komunikace. Výsledkem je, že lidé jsou o tyto svobody téměř rok připraveni a veřejné zdraví se přitom nezlepšilo.

„Neumím posoudit, proč se to zrovna naší vládě nedaří, ale ten výsledek je skutečně velmi tristní,“ uvedl Rychetský.

Podle Rychetského se vláda například v minulosti ukvapila, když zakázala bohoslužby. Naštěstí si chybu uvědomila dřív, než bylo příslušné opatření napadeno, a změnila ho. Za „trochu komický“ označil soudce také zákaz zpěvu nebo omezení, že si lidé nemohli vypít kávu z výdejního okénka na ulici.

„To byly lapsy. To byly neuvážené kroky, které neposílí důvěru,“ řekl Rychetský v pořadu, který se nevysílal živě, ale byl natočen už 28. března.

Vláda také podle Rychetského sice našla odvahu k opatřením, která jsou „pohodlná“, jako bylo například zavření škol. Netroufla si však zavřít továrny nebo omezit cestování ve veřejné dopravě, kde se se shromažďují stovky a tisíce lidí. Důvody byly „velmi úzkoprsé a hloupé“, řekl šéf Ústavního soudu a odkázal na populismus.

„Jakmile jsou v sázce lidské životy, tak by měl populisticko-politický pohled jít stranou,“ dodal.

S demonstracemi proti vládním opatřením však předseda Ústavního soudu nemá pochopení. Lidé by podle něj měli počkat s hodnocením vlády až na volby.

Rychetský se však znovu pozastavil nad postupem vlády, když v Poslanecké sněmovně nedokázala najít dost hlasů k prodloužení nouzového stavu a vyhlásila nouzový stav „nový“ a zdůvodnila ho požadavkem krajských hejtmanů.

Podle předsedy Ústavního soudu šlo o „podivný úkrok stranou“. Vláda však nemůže Sněmovnu obcházet. „Vláda odpovídá poslancům a poslanci reprezentují národ. Nemůže hledat někoho jiného,“ prohlásil bývalý disident a někdejší vicepremiér v sociálnědemokratické vládě Miloše Zemana.

Rychetský souhlasí s obavami některých právníků, že po roce života s covidem se z hodnotového žebříčku lidí vytrácí svoboda. Podle něj platí, že si lidé svobody váží, až když o ni přijdou. „Naše historická zkušenost je z tohoto hlediska jednoznačná,“ podotkl.

Přitakal také názoru, že se prohlubuje rozdělení společnosti. Lidé podle něj více podléhají emocím, dobro je nahrazováno záští.

„Obávám se, až to jednou budeme mít za sebou, že bude velmi těžká cesta zpět,“ uvedl Rychetský.

Reklama

Doporučované