Hlavní obsah

Venezuelský generál se přidal na stranu Guaidóa, Maduro navrhuje posunout volby

Venezuelský generál: Podpořme Guaidóa.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Generál venezuelského letectva Francisco Yanez oznámil, že neuznává autoritářského prezidenta Nicoláse Madura a za vůdce země považuje předsedu parlamentu Juana Guaidóa. Vyplývá to z videozáznamu, který se dnes objevil na Twitteru. Jde o prvního ze sloužících generálů, který uznal Guaidóa od 23. ledna, kdy se prohlásil úřadujícím prezidentem.

Článek

Generál Yanez, člen velení venezuelského letectva, který má na starosti strategické plánování, na videu vyzývá i ostatní příslušníky armády, aby zběhli na druhou stranu. Přechod k demokracii se bezprostředně blíží, uvedl Yanez. Madura označil za diktátora a Guaidóa naopak za svého prezidenta. Média píší, že Venezuelu již opustil. Ve videu rovněž tvrdí, že 90 procent příslušníků armády v zemi je proti Madurovi. Armádní velení generála nedlouho poté ve svém prohlášení na Twitteru obvinilo z velezrady.

Generál Yanez rovněž vyzval své armádní kolegy, aby se zúčastnili sobotní masové demonstrace pořádané venezuelskou opozicí. Podpora armády je pro změnu režimu v této jihoamerické zemi klíčová. Mnozí očekávají, že dříve či později se armáda na stranu opozice přidá. I armádní velení totiž postihne vysychání zdrojů státních příjmů. Jako protiakci svolala manifestace i vládní socialistická strana – na sobotu totiž připadá 20. výročí nástupu do úřadu zesnulého prezidenta Huga Cháveze.

Šéf venezuelskou opozicí ovládaného parlamentu Guaidó se 23. ledna prohlásil úřadující hlavou státu a podporu mu vyjádřila řada zemí regionu i Spojené státy. Tento týden se usnesli i poslanci Evropského parlamentu, že až do vypsání svobodných a demokratických voleb uznávají Juana Guaidóa jako legitimního prezidenta Venezuely.

Pětatřicetiletý politik se pomocí demonstrací snaží přimět dosavadního prezidenta Nicoláse Madura, aby umožnil obyvatelům vybrat novou hlavu státu. Podle opozice byly totiž loňské volby neregulérní a Maduro se svého druhého mandátu ujal začátkem ledna protiprávně.

Maduro v reakci na masivní protesty navrhl, aby se parlamentní volby, které se mají uskutečnit v roce 2020, posunuly už na letošek. Maduro před svými stoupenci v Caracasu uvedl, že návrh ještě musí schválit ústavodárné shromáždění složené výhradně z jeho stoupenců.

Reklama

Doporučované