Hlavní obsah

Výstava kandidátů na Cenu Jindřicha Chalupeckého bude v Ostravě

Ilustrační foto.

Reklama

Výstava umělců nominovaných na Cenu Jindřicha Chalupeckého, která je určena pro vizuální umělkyně a umělce do 35 let, začne 15. října v ostravské galerii Plato.

Článek

„Svá díla představí desítka autorů. Výstava potrvá do 31. ledna,“ řekla za pořadatele Magdaléna Dušková.

Letošními finalisty jsou Jakub Choma, umělecká dvojice Anna Slama a Marek Delong, Marie Tučková, Jiří Žák a umělecký kolektiv Pracovní skupina pro výzkum mimosmyslové estetiky (Jan Kolský, Vojtěch Märc, Matěj Pavlík a Peter Sit). Doplňuje je finalistka z loňského ročníku Alma Lily Raynerová, která se ho nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů.

Letošní 31. ročník ocenění bude ale bez vítěze. Rozhodli o tom sami zúčastnění, kteří odmítají princip soutěže. „Šestice finalistů v celkovém počtu deseti umělkyň a umělců se rozhodla v radikálním gestu odmítnout princip soupeření, a jejich výstava tak představí nesoutěžní umělecká díla. Skrze toto rozhodnutí chtějí umělkyně a umělci upřít pozornost na jednotlivé práce a přístupy více než na jejich srovnávání,“ uvedla Dušková.

Namísto tradičního vyhlašování laureátky či laureáta tak letos bude dvoudenní sympozium s bohatým programem pro veřejnost. Uskuteční se 4. až 5. prosince.

Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého se původně měla konat stejně jako v předchozích letech v Národní galerii v Praze. Ta však letos v dubnu dlouholetou vzájemnou spolupráci odmítla proto, že kvůli situaci vyvolané koronavirem čelí masivnímu výpadku příjmů, musí měnit výstavní plán a před realizací partnerských programů dává přednost vlastnímu.

Reklama

Doporučované