Hlavní obsah

Výstava na Kampě ukáže práce designérů, kteří jsou ve finále soutěže

Foto: Lucie Desmond

Ilustrační foto.

Reklama

V patnáctém ročníku soutěže Czech Grand Design získalo nominace 24 designérů. Jejich tvorbu v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu a ilustrace představí od čtvrtka výstava na Kampě.

Článek

„Vítěze jednotlivých kategorií i absolutního vítěze napříč kategoriemi, letošního Grand designéra roku vyhlásí pořadatelé 21. dubna v přímém přenosu ČT art,“ sdělila Helena Novotná za pořádající společnost Profil Media. Kvůli pandemii bude ceremoniál bez fyzicky přítomných hostů a designérů, kteří se připojí on-line během večera.

Opatření proti šíření koronaviru poznamenalo už vyhlašování loňských vítězů. V minulém ročníku se hlavní vítězkou cen stala Lucie Koldová, která se věnuje především designu nábytku a svítidel. Je prvním vítězem a držitelem titulu Grand designér roku, který v historii ceny své vítězství zopakoval.

Do finále Cen Czech Grand Design 2020 se kromě tradičních produktů dostaly i nečekané počiny, které mají v historii ocenění premiéru. V kategorii Designér roku třeba porotu upoutal menstruační kalíšek Whoop.de.doo od designérky Anny Marešové. Ta již před lety získala několik ocenění pro své erotické pomůcky pro ženy.

Dvojice Herrmann & Coufal uvádí pravidelně několik nových kusů nábytku, letos je do finále dostala svítidla Lift, Tension a Balance DIY projekt pro Hornbach, svítidlo s názvem Capsule pro Lucis a skříňka Roletta navržená pro FUTURO. Trojici finalistů v této kategorii uzavírá další úspěšné duo – studio LLEV s jejich nejnovější kolekcí nábytku Sileencio a doplňky Myceelium.

Na titul Módní designér roku letos aspiruje trojice Jakub Polanka, Naniche by Natalie Dufková a Jan Černý. Grafickým designérem 2020 se mohou stát 20YY designers za vizuální identitu pro Muzeum literatury, Anežka Minaříková za grafický design knihy o Claře Istlerové a za vizuální styl Pražské integrované dopravy se letošním finalistou stalo studio Superlative.works.

Reklama

Doporučované