Hlavní obsah

„Vytírá skoro stejně špatně, jako vede naši zemi.“ Boris Johnson s mopem rozesmál Brity

Foto: Reuters

Britský premiér při symbolickém uklízení.

Reklama

Politická kampaň je v plném proudu, a tak je nejvyšší čas začít sbírat body. Boris Johnson na to šel pěkně od podlahy. Britské publikum ale spíše pobavil.

Článek

Boris Johnson se stavil na návštěvě v Matlocku, který zasáhly těžké povodně. Premiér se rozhodl v zatopeném obchodě přiložit ruku k dílu a vodu dostat z podlahy pryč, ale přestože se mopu chytil s nadšením, okolí svým stylem vytírání spíše pobavil.

Nahrávka s Borisovým uklízecím počinem unikla na veřejnost a Britové nyní řeší, jestli premiér vůbec ví, co dělá. Nebo jestli někdy něco udělal správně. Tweet „Boris Johnson vytírá skoro stejně špatně, jako vede naši zemi“, není v záplavě komentářů ojedinělý.

Podle tweetů dalších účastníků byla špinavá voda na podlahu rozlita schválně kvůli focení, které zabralo deset minut. Během něj premiér s mopem v ruce vyjádřil úlevu nad zachráněným majetkem. „Máte štěstí, že na žádném vašem majetku nebyla způsobena škoda!“

Později uvedl, že se choval „v úctě vůči duchu a komunitě“ po povodních, které zasáhly Jižní Yorkshire a Midlands.

V jeho oficiálním prohlášení o návštěvě později stálo: „V pátek jsem navštívil Matlock v Derbyshire, kde povodeň způsobila devastaci domů a živobytí lidí. Jsem ohromen duchem a odolností komunity tváří v tvář této hrozně probíhající události.“

Boris Johnson zahájil volební kampaň ve středu v Birminghamu. V neděli se zúčastnil pietní akce Dne válečných veteránů. Ani kladení věnce se britskému premiérovi příliš nevydařilo, na pomník ho položil obráceně. Faux pas na pietní události z jedné řady navíc sledoval jeho rival Jeremy Corbyn a další politici, kteří kvůli nedělní události shodně kampaň přerušili.

Silné bouřky přinesly měsíční úhrn srážek do střední a severní Anglie za méně než 24 hodin. Jedna žena zemřela, desítky dalších lidí byly přes noc uvězněny v nákupním centru ve městě Sheffield.

Reklama

Související témata:

Doporučované