Hlavní obsah

Výtvarník spořádal vystavený banán v hodnotě tří milionů korun

David Datuna si pochutnává na banánu.Video: Reuters

 

Reklama

Umělec snědl ovoce za velkého zájmu přítomných návštěvníků.

Článek

Na prodejní výstavě soudobého umění Art Basel v Miami na Floridě se mezi jinými vystavoval banán přichycený lepicí páskou ke zdi. Osobité dílo vytvořil italský umělec Maurizio Cattelan a nazval jej Komediant.

Umělecké dílo, prodané za 120 000 dolarů (cca 2,8 milionu korun), ale skončilo na místě, které autor nezamýšlel – v žaludku jiného umělce.

„Toto je umělecké představení Hladový umělec,” prohlásil výtvarník David Datuna, přistoupil ke zdi, odtrhl od ní banán, oloupal jej a snědl za velkého zájmu publika. „Mám rád díla Maurizia Cattelana a tuto instalaci skutečně miluji. Je moc chutná,” dodal.

Jakkoli Datunův počin osazenstvo galerie zprvu rozzlobil, žádné kroky proti umělci nepodnikli. Jen jeden banán nahradili jiným, který už střeží strážník.

„Datuna nezničil umělecké dílo. Banán je idea,” uvedl ředitel galerie Lucien Terras. Hodnota díla podle jeho vysvětlení spočívá v certifikátu pravosti a očekává se, že banán bude nahrazován pravidelně, aby neshnil.

„Přineslo to spoustu napětí a pozornosti. Z představení jsme nebyli nadšeni, ale reakce byla fantastická a rozesmála hodně lidí,“ řekl.

Reklama

Doporučované