Hlavní obsah

Využívají chaosu a nabírají na síle. Odchod Američanů nahrává džihádistům

Foto: Profimedia.cz

Francouzské stíhačky vyrážejí do boje proti IS z letadlové lodi Charles-de-Gaulle, která kotví na Kypru.

Reklama

Útoky teroristů z takzvaného Islámského státu jsou v Sýrii a Iráku stále častější a sofistikovanější. Od chvíle, kdy Donald Trump vyhlásil vítězství nad džihádisty, už jejich atentáty zabily přes 1100 lidí.

Článek

„Ukončíme tyto generační války a přivedeme naše muže a ženy domů,“ prohlásil loni v listopadu americký ministr obrany Chris Miller, který tak sledoval politické cíle prezidenta Donalda Trumpa. Po skončení jeho mandátu má být v Iráku a Afghánistánu jen po 2500 amerických vojácích, v Sýrii pak dokonce jen okolo pěti set poradců pro Syrské demokratické síly (SDF).

Zatímco druhou část slibu o přivedení vojáků domů Trumpova administrativa plní, na ukončení válek s teroristy to ani v jedné zemi nijak nadějně nevypadá. Právě naopak.

Na opětovné aktivity teroristického hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku minulý týden upozornila francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. „Od pádu Baghúzu ve středním údolí Eufratu, kde se soustředila poslední bašta Islámského státu, lze konstatovat, že Daeš (tento výraz obvykle Francouzi používají pro IS, pozn. red.) v Sýrii znovu nabírá sílu,“ varovala ministryně. Baghúz osvobodili vojáci SDF podporovaní leteckými údery mezinárodní koalice v březnu 2019.

Parlyová připomněla útok z 30. prosince, k němuž se džihádisté přihlásili a který si vyžádal životy 39 vojáků syrského režimu. Podobných útoků v poslední době přibývá nejen v Sýrii, ale i v sousedním Iráku, jehož velkou část islamisté v roce 2014 také obsadili. Donald Trump sice tvrdil, že Islámský stát byl poražen, atentáty ze strany džihádistů ale už od března 2019 zabily více než 1100 lidí.

Boj s terorismem ve stínu koronaviru

Parlyová, která promluvila k dvoutisícové posádce letadlové lodi Charles-de-Gaulle, upřesnila, že Islámský stát hrozí hlavně v oblastech Sýrie ovládaných režimem diktátora Bašára Asada. Vládní síly ohrožuje ale i v Iráku. „Mapa není území: z jedné oblasti je chalífát vymazán, ve druhé zapouští kořeny,“ citoval ministryni server 20minutes.

„V syrských pouštních oblastech je Islámský stát aktivnější na územích, která jsou pod kontrolou syrského režimu, Ruska a Íránu. Tam se IS daří podnikat poměrně spektakulární útoky, na které jsme v roce 2019 nebyli zvyklí,“ potvrdil Seznam Zprávám analytik Tomáš Kaválek, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů na Cevro Institutu. Útoky jsou podle něj stále častější a sofistikovanější.

Kaválek v této souvislosti zejména zmiňuje pouštní a řídce obydlenou oblast Badija, pro kterou je typické kmenové a klanové uspořádání. Některé kmeny mají tradiční vazby na Irák, jiné na Saúdskou Arábii či Turecko, další spolupracují s režimem Bašára Asada. „I před válkou to pořád bylo do jisté míry těžko ovladatelné území i pro předválečný syrský režim s nabobtnalým bezpečnostním aparátem,“ vysvětluje Kaválek.

Paříž proto upozorňuje na rostoucí nebezpečí: „Nikdy nezapomínejme, že boj proti terorismu je prioritou pro nás všechny,“ uvedla Parlyová s tím, že Francie obnovila pozemní protiteroristické operace. Ty oslabila i pandemie koronaviru, kvůli níž značná část mezinárodních sil v průběhu minulého roku Irák opustila.

Džihádisté využívají chaosu a soupeření ostatních

Nejmenovaný představitel francouzské armády novinářům také řekl, že je potřeba, aby koalice proti IS zůstala koalicí proti IS a nestala se koalicí proti Íránu. Narážel tak na politiku Trumpovy administrativy, která považuje za hlavního nepřítele na Blízkém východě Islámskou republiku a nebezpečí ze strany džihádistů poněkud upozaďuje.

Obavy Francie ze vzkříšení zločinného chalífátu jsou oprávněné, jak ukazují i další zdroje. Například exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) minulý týden informovala o „silném comebacku“ islamistů v syrské pouštní oblasti Badija. Nad ní sice pravidelně přelétávají ruské stíhačky a bombardují pozice IS, přesto ale džihádisté dokázali nově dobýt část provincie Hama. Při posledních bojích bylo podle SOHR zabito 19 Asadových vojáků a 12 bojovníků IS.

Francie repatriovala sedm dětí ze severovýchodní Sýrie

Francouzské úřady převzaly od kurdské samosprávy v severovýchodní Sýrii sedm dětí, jejichž rodiny měly vazby na Islámský stát. Delegace vedená šéfem krizového centra na ministerstvu zahraničí Erikem Chevallierem si děti převzala a po návratu do vlasti je svěřila sociálním pracovníkům. Kurdové na evropské státy opakovaně naléhali, aby si své občany z tamních táborů vyzvedly a postaraly se o ně.

K návratu džihádistů dochází i v provincii Rakka, někdejším hlavním městě teroristického chalífátu. Server Kurdistan24 informoval hned o sedmi útocích islamistů za posledních deset dní. „Značný nárůst útoků v Rakce je jasným znamením rostoucích schopností provádět útoky za hranicí jejich operační zóny v Dajr az-Zauru,“ řekl serveru syrský analytik Muhammad Ibrahim.

Ibrahim přisuzuje vzestup islamistických útoků tomu, že bojovníky Syrských demokratických sil (SDF) neustále zaměstnávají šarvátky s protureckými islamistickými skupinami, které v provincii rovněž působí. Syrská a ruská armáda se navíc snaží vytlačit SDF (jednotky složené z Kurdů i Syřanů) z oblasti Ajn al-Isá, vzniklé bezpečnostní vakuum pak rychle obsazují teroristé. „Panuje tam chaotická situace, to IS nahrává,“ potvrzuje český analytik.

Útočí místní buňky, IS ale vše koordinuje

Těžiště působení IS stále zůstává ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, provincie Rakka je pak v množství džihádistických útoků na druhém místě. Provincii Dajr az-Zaur přetíná řeka Eufrat: „Na východ od Eufratu na území ovládané Kurdy jsou to útoky spíše drobnějšího charakteru, na západ od Eufratu jsou to už větší skupiny a útoky,“ popisuje Kaválek.

Na otázku, zda jsou útoky jednotlivých buněk Islámského státu nějak koordinované, odpovídá kladně: „Modus operandi vypadá, že koordinace tam je, minimálně spolu buňky musí komunikovat. Ukazuje se, že většinu útoků mají na svědomí místní, kteří v oblasti zůstali a dříve spolupracovali s IS. Jeden z hlavních způsobů útoků ISIS na východ od Eufratu jsou atentáty na lokální kmenové vůdce, kteří spolupracují s Kurdy a koalicí. Už to jasně ukazuje na koordinaci,“ doplňuje analytik.

Reklama

Doporučované