Hlavní obsah

Výzkumná agentura přiznala, že koupila ukradená data klientů T-Mobile

Případ největší krádeže dat pokračuje. Podle zjištění Seznamu zaplatila agentura zlodějům sto tisíc korun.

Reklama

Článek

Pokud jste zákazníkem operátora T-Mobile a zavolají vám výzkumníci ze společnosti STEM/MARK, nemůže vám mít nikdo za zlé pocit, že jste jednou z obětí největší krádeže osobních dat v historii Česka.

Ta letos na jaře zmizela společnosti T-Mobile a Seznam nyní zjistil, že na to mobilní operátor přišel až poté, co byla minimálně část z nich úspěšně prodána.

A další zjištění od zdroje blízkého vyšetřování případu je to, že kupcem zcizených dat byla jiná velká firma, pro kterou jsou osobní data nad zlato. Jde o agenturu STEM/MARK zabývající se marketingovými výzkumy, analýzami a vytvářející mimo jiné i předvolební průzkumy.

Trochu jsme si naběhli

Databáze zcizená z T-Mobile byla rozsáhlá a také velmi podrobná. Čítala údaje o 1,2 milionu zákazníků a obsahovala kromě jména, data narození nebo tarifu zákazníka také jeho číslo účtu či typ telefonu, který používá.

V T-Mobile ji letos zjara zkopíroval jeden z pracovníků IT oddělení. Než ho policie dopadla, stihl podle zdroje Seznamu část prodat. Společnosti STEM/MARK si řekl o sto tisíc korun.

Ředitel STEM/MARK Jan Tuček transakci s daty nepopírá a přiznává, že si s kolegy nákupem „trochu naběhli“.

„Hned jak jsme na to byli upozorněni, odevzdali jsme vše policii, která případ vyšetřuje. STEM/MARK je v této kauze na straně poškozených,“ říká.

Podle vyšetřovatelů je však vysoce pravděpodobné, že ve STEM/MARK museli minimálně tušit, že data nebyla pořízena legální cestou.

Tak rozsáhlými databázemi osobních údajů totiž mohou disponovat jen velké specializované společnosti, nikoli jednotlivec.

„Vždy se snažíme databáze získávat z oficiálních zdrojů. Tak to vypadalo i v tomto případě. Pak se ale ukázalo, že to tak není,“ hájí svou firmu ředitel Tuček.

Dotaz na částku, kterou STEM/MARK za databázi zaplatil, nechal bez odpovědi.

„Důvodem není, že to nechci říci, ale já to nevím. Šlo to mimo mne a nechci spekulovat,“ říká Jan Tuček.

Všechno jsme odevzdali

Pro společnosti, které se zabývají výzkumy veřejného mínění jako STEM/MARK, jsou osobní databáze velmi cenné. Mohou totiž díky nim rozšířit okruh respondentů ve svých výzkumech.

Při telefonickém dotazování totiž musí spoléhat na veřejné databáze, jako jsou Zlaté stránky, nebo na generátor náhodných čísel, který je – jak přiznává i ředitel Tuček - málo efektivní.

„Vzhledem k tomu, že ochota respondentů odpovídat na výzkumy klesá a při generování čísel náhodně jich velká část neexistuje, jsou pro nás různé databáze prostředkem, jak zlevnit a zefektivnit telefonické výzkumy,“ uvedl šéf STEM/MARK.

Přesto říká, že data z T-Mobile jeho firma vrátila. „Tu databázi jsem neviděl, odevzdali jsme ji ještě předtím, než jsme s ní cokoli udělali,“ uvedl Jan Tuček.

Možnost, jak „vrácení“ dat zkontrolovat, však vyvolává mezi experty pobavené reakce. Jakmile totiž data jednou uniknou, už o nich nelze mluvit jako o fyzické věci, která se může vrátit majiteli. Lze je libovolně kopírovat nebo sdílet.

Dva obvinění

Navzdory novým zjištěním Seznamu zůstává v případu historické krádeže dat řada neobjasněných detailů.

Kromě IT specialisty z T-Mobile je obviněn ještě další muž, jehož totožnost zatím není známa. Ví se také, kdy je policie dopadla. Poté, co data prodali společnosti STEM/MARK, nabízeli je dál, avšak narazili na jednoho z obchodních partnerů T-Mobile, který operátora na uniklá data upozornil.

Podrobnosti ví jistě okradená společnost, avšak odmítá je zveřejnit s tím, že protimafiánský policejní útvar kauzu stále vyšetřuje.

„Vyšetřování stále běží, nejsme oprávněni poskytovat jakékoli detaily,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

T-Mobile dostal v srpnu za nedostatečné zabezpečení databáze pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů ve výši 3,6 milionu korun. Jde o jednu z nejvyšších, jaké kdy ÚOOÚ udělil. A ač se operátorovi zdála částka vysoká, pokutu zaplatil.

Reklama

Doporučované