Hlavní obsah

Výzkumníci vyvinuli samotest na onemocnění podle poruch chuti

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Výzkumníci Univerzity Pardubice vyvinuli test, který pozná onemocnění podle poruch chuti. Lidé by se jím mohli sami testovat, zda například nejsou nakažení koronavirem.

Článek

Samovyšetřovací test s chuťovými proužky a s využitím mobilní aplikace by na propukající chorobu poukázal už při začínajících poruchách chuti a při absenci jiných příznaků.

„Vztah fungování čichu a chuti je velmi úzký. U pacientů s poruchou čichu dochází i k mírnému zhoršení chuťové funkce. Po prodělání nemoci covid-19 někdo ztratí čich a chuť na pár dní či týdnů, někdo se s problémy může potýkat mnohem déle,“ uvedl Jan Vodička z Fakulty zdravotnických studií.

Chuťový test by v současnosti mohl sloužit jako doplněk k vyšetření u nemocných s covidem-19. Nemá nahradit antigenní testování nebo testy PCR. Umožnil by ale vyšetření funkce chuťových buněk nejen u nemocných s koronavirem, ale také u lidí s neurologickými a metabolickými nemocemi.

„Chuťové proužky slouží k vyšetření čtyř základních chuťových kvalit, sladké, slané, hořké a kyselé. Na každém proužku, který tvoří buď filtrační papír nebo fólie, je nanesena chuťová látka. Proužek si pacient přiloží na jazyk a musí uvést, jakou chuť cítí,“ řekl Vodička.

Lékař se svým týmem se dlouhodobě zabývá ideální metodou pro záchyt chuťových poruch. Na projektu sady pro samovyšetření chuti se podílí Fakulta zdravotnických studií, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Fakulta chemicko-technologická a Pardubická nemocnice.

Jednání s výrobci a lékárnami již začaly. Tým lékaře Vodičky chce do budoucna rozšířit okruh spolupracovníků také o zahraniční centra v Drážďanech a v Ženevě.

Reklama

Doporučované