Hlavní obsah

Vzkaz virologa: Zavřete se doma. V Česku hrozí Bergamo i New York

Foto: Seznam Zprávy

Jaká je situace v Česku? Do čtrnácti dnů překoná kritickou hranici, říká virolog Grubhoffer (Ilustrační foto).

Reklama

Článek

Snižme za 40 dní počet nově nakažených za den pod tisíc. Manifest osobností stanovuje cíl v boji s koronavirem a mezi podepsanými je i host Ptám se já, virolog Libor Grubhoffer. Co by podle něj měla vláda dělat?

Zatímco 41 odborníků v novém manifestu vyzvalo ke krokům, které by za 40 dní stlačily počty nových nakažených pod tisíc, premiér Babiš oznámil, že Česko čekají tvrdší opatření. Vláda o nich bude jednat večer.

„Situace je mimořádně vážná. Obávám se, že za 14 dní už budeme za hranou kritičnosti,“ řekl virolog Libor Grubhoffer v pořadu Ptám se já a dodal, že je třeba bezodkladně konat: „Už nestačí jenom modifikovat současná opatření. To není cesta k cíli. K tomu se musíme dopracovat výrazně přísnějšími opatřeními,“ vysvětloval.

„Před lockdownem neutečeme, vyplatí se nám, když budeme mít zemi několik týdnů uzavřenou,“ dodal Grubhoffer, podle kterého Česku s rostoucím nedostatkem nemocničních lůžek reálně hrozí podobná situace jako v italském Bergamu nebo New Yorku.

Vzkaz pro Čechy? „Zavřete se doma, je to strašný vzkaz, ale je to tak,“ upozornil Grubhoffer s tím, že současné chování lidí při krocení pandemie nefunguje.

Virolog také zkritizoval špatnou koordinaci mezi epidemiology a hygienou. Mezi epidemiology podle něj navíc chybí výrazné osobnosti: „Vypadá to pak tak, že hlavním epidemiologem se jmenuje i premiér vlády. To neexistuje a vrhá to na naši zemi velmi špatný stín. Jsme pak podezřelí – i tím, jak dnes doslova ohrožujeme okolní země,“ upřesnil.

Podcenila vláda situaci? A jak moc se máme bát nových mutací koronaviru? Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované