Hlavní obsah

Vzkaz ze Špindlerova Mlýna: Začíná sezona, na tohle se připravte

Začátek sezony zachraňuje umělý sníh. Sjezdovky jsou bílé, okolní kopce zelené.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

I přes pandemii koronaviru se dnes v Česku rozjely lanovky a vleky. Jak je nachystaný Špindlerův Mlýn? A co čeká lyžaře? Zatím teplé počasí, málo sněhu a řada opatření.

Článek

Ve Špindlerově Mlýně frčí vtip: Víte, proč už nemusí investoři propojovat zdejší areály? Protože se kvůli koronavirovým frontám na vleky lyžaři z Medvědína i Svatého Petra potkají na mostě v centru města.

Anekdotu, kterou ocení především znalci svahů kolem krkonošského města, však provozovatelé skiareálů slyší neradi. Věří, že nic takového nehrozí a že se i v době striktních omezení v pátek rozběhne lyžařská sezona bez větších problémů.

Konkrétně na Svatém Petru je už vysněžená modrá sjezdovka, lanovka zkušebně jezdí nahoru a u dojezdu upravuje sníh rolba. Jen skibar nedaleko turniketů se smutně topí v zabahněné trávě, má zavřeno a v dohledné době se to nezmění.

„První víkend očekáváme zhruba tři tisíce lyžařů. Samozřejmě, že v normálním roce, kdy není koronavirus a vyjde počasí, by ta návštěvnost byla výrazně vyšší, protože bychom dělali velký skiopening s doprovodným programem,“ říká Čeněk Jílek, ředitel společnosti TMR ČR která zdejší areály provozuje.

Lyžaře však čekají omezení. Všichni musí mít zakrytá ústa a nos a na rukou rukavice. „Lyžařský byznys je na to jako dělaný. Lidé mají standardně rukavice, šátky přes pusu, brýle a helmy, takže to nebude problém,“ říká Jílek s tím, že na svahu i pod ním je pak i spousta míst, kde může probíhat dezinfekce rukou.

Čaj s rumem nebude

Některá omezení však lyžaři pocítí. Na svahu už si nekoupí čaj s rumem ani čaj bez rumu. Neposadí se v restauraci na oběd a asi největší „překvapení“ je čekají při dojezdu a nástupu na lanovku. Areály totiž musí zavést takzvaný management front.

„Musíme zajistit odstup jednotlivých lyžařů. Před turniketem se vždy udělá obrovský hrozen lidí. Dnešní nařízení vlády říká, že lidé musí dodržovat rozestup dva metry. Takže od každého turniketu povede pás - vymezený koridor ze sítí a plotů. Ke každému turniketu povede jedna fronta. Ty fronty povedeme tak daleko, jak bude potřeba. Možná se to zdá na první pohled jako omezení, ale lidé se dostanou na lanovku stejně rychle jako v minulosti,“ dodává Jílek.

Nechali auta, zavřeli benzinky

Kolik lyžařů by v sezoně mohlo přijet, zatím šéf TMR nechce odhadovat. „Pokud bychom se bavili o propadu dvacet procent, tak by to bylo ještě zvládnutelné,“ dodává Jílek.

Sezonu totiž ovlivní nejenom chybějící zahraniční turisté, ale i zavřené hotely. „Zavřít hotely je pro nás stejné, jako kdyby nás nechali jezdit autem, ale zavřeli nám benzinky,“ dodává Jílek.

TMR má kromě Česka lyžařské areály také na Slovensku, v Polsku a Rakousku. Zatím se rozjely vleky na Slovensku a v Polsku, v Rakousku by k tomu mělo dojít na Štědrý den. Díky svému zahraničnímu působení tak firma může i dobře porovnat, jak se jednotlivé země popasovaly s podporou zasažených podnikatelů.

„Všude běží nějakou formou kurzarbeit. Úplně na začátku to vypadalo, že Rakousko bude dávat nejvíc za jaro. Slibovali nejvíc, ale byl velký problém ty peníze dostat. Nakonec jsme je dostali s půlročním zpožděním, ale teď na podzim reagují rychle. V Polsku jsou kompenzace za zaměstnance, ale nejsou tam žádné náhrady ušlých tržeb. Na Slovensku je toho nejméně, ale zase v poměrně rychlém čase,“ dodává Jílek.

Reklama

Doporučované