Hlavní obsah

Vzniká třídílná epopej o legionářích. Přinesli ateismus a rovnostářství, říká tvůrce Tabery

Legionářské hrdinství má v dnešní době možná ještě větší význam než při vzniku republiky, míní Jakub Tabery.Video: Adam Junek

 

Reklama

Vliv československých bojovníků za první světové války je platný dodnes, tvrdí ve Výzvě Seznam Zpráv dokumentarista Jakub Tabery, potomek herce a legionáře Zdeňka Štěpánka.

Článek

Máme pořád pocit, že Češi v konfliktech vždycky stáli trochu mimo a nikdy za nic nebojovali. Ale zapomíná se, že legionáři byli vlastně jediní, kdo dokázal porazit Rusy a probojovat se celou Sibiří. To nedokázal ani Napoleon, nebo Hitler, vypráví zaníceně dokumentarista Jakub Tabery, který připravuje trojdílný dokument o československých legiích za první světové války.

Od jejich prvního výrazného úspěchu v bitvě u Zborova uplynulo před pár dny sto let. „Příští rok slaví sto let republika, a ta by tu bez nich nebyla. Ale já mám dojem, že jejich odkaz je dnes důležitější než kdy dřív a jejich příběhy, byť jsou někdy syrové, si zaslouží být vyprávěny,“ je přesvědčen muž, jehož dědeček, slavný herec Zdeněk Štěpánek, bojoval v legiích na ruské frontě.

Zajímají legionáři i mladé lidi, nebo je to téma pro nadšence? Byl jejich vliv na vznik samostatného Československa skutečně tak obrovský, nebo se dnes zveličuje? Čím tak zásadně proměnili československou společnost? A co mají jeho chystané dokumenty společného se Svěrákovou Jízdou? Pusťte si výzvu Adama Junka.

Reklama

Související témata:

Doporučované