Hlavní obsah

„Já s vámi souhlasím.“ Pavel s Babišem se rozhodli nebojovat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel před čtvrteční debatou na televizi Nova.

Reklama

aktualizováno •

Prezidentští kandidáti za sebou mají poslední velký televizní duel. Poněkud překvapivě se debata na Nově nesla ve smířlivém konstruktivním duchu bez výpadů.

Článek

Petr Pavel a Andrej Babiš za sebou mají poslední velkou televizní debatu před druhým kolem prezidentských voleb. Kdo čekal jiskřivou atmosféru a výpady jednoho kandidáta proti druhému, jako tomu bylo v debatách předchozích, byl zklamán. Poslední debata byla zároveň nejklidnější.

Začal to už na úvod Petr Pavel, který si hned v začátku vzal slovo s tím, že „toho nechutného bylo už v těchto volbách hodně“.

„S panem předsedou jsme si v předchozích debatách ukázali, že umíme být tvrdí a konfrontovat se. Myslím, že to stačilo, a měli bychom divákům ukázat, že se umíme normálně bavit,“ uvedl. Babiš jeho výzvu přijal.

Velkou část debaty moderátor věnoval otázkám týkajícím se ekonomických témat - a na mnoho z nich kandidáti odpovídali jen jednoslovným ano, nebo ne, což debatu chvílemi brzdilo.

Přečtěte si komentář Martina Čabana:

U mnoha otázek zazněla do té doby také nevídaná odpověď: Souhlasím s panem Pavlem/Babišem. Alespoň u jedné otázky to zajiskřilo, a to u dotazu na to, zda by Česko mělo pokračovat v posílání zbraní Ruskem napadené Ukrajině.

„Jednoznačně ano, protože opačný případ znamená Ukrajinu nechat padnout a pošlapat principy, na kterých stojí naše demokracie. Znamenalo by to výhru Ruska a do budoucna bychom si tím předplatili další problémy,“ uvedl Petr Pavel.

Babiš zopakoval, že on je pro mír a snažil se z této otázky stejně jako v minulosti spíše vykroutit. „Posílání zbraní máme koordinovat přes NATO a finanční podporu přes EU,“ odvětil.

Poslední slovo pro manželky

Na závěr debaty oba kandidáty přišly podpořit jejich manželky Eva Pavlová a Monika Babišová. „Snad se postupně dostaneme do normální situace, kdy budeme všichni v klidu,“ uvedla Eva Pavlová, podle níž je atmosféra posledních dvou týdnů hodně vypjatá. „Já už se nemohu dočkat sobotního večera. Já budu slavit za každou cenu,“ řekla v nadsázce Monika Babišová. I ona ale vyjádřila přání, aby vypjatá atmosféra předvolebního boje už skončila.

Obě ženy dostaly i závěrečné slovo debaty. „Manžela nemusím nikomu představovat. Nevím, jestli všichni vědí, že už 10 let pomáháme lidem v naší nadaci. Se stejným cílem vstoupil manžel do politiky, aby mohl bojovat za lidi, aby měli lepší život,“ poprosila Monika Babišová o hlasy pro svého manžela.

Eva Pavlová požádala diváky, aby se zkusili na Českou republiku podívat jako na náš společný domov. „Ve kterém bychom mohli důstojně a slušně žít dál. Poprosila bych vás, abyste přišli k volbám,“ dodala.

Voliče už těžko něco zviklá, míní odborníci

Podle odborníků, které Seznam Zprávy oslovily už před debatou, ovlivní dnešní střet kandidátů už jen minimum voličů. Před prvním kolem měla debata na Nově téměř dva miliony diváků.

„Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš za celý uplynulý týden do debaty nepřinesl nic nového, nepředpokládám, že by to teď mělo být jinak. Očekávám, že i nyní bude opakovat dokola svá dvě témata – že je Petr Pavel provládní kandidát a že chce válku,“ říká ředitel Klubu politické komunikace Karel Kreml.

Podle politologa Metropolitní univerzity Praha Jakuba Charváta by se diváci museli v dnešní debatě dozvědět něco nového a zásadního, aby je to zviklalo. „Já doufám, že se už nic takového nebude dít, byť dnešní vývoj, který vidíme od rána, tomu úplně nenasvědčuje,“ naráží Charvát na dopolední dezinformaci, kdy někdo, nejspíše z Ruska, rozesílal novinářům jménem Pavlovy mluvčí Evy Hromádkové, že Pavel v noci na čtvrtek zemřel.

Kreml v tomto případě ale Pavlův tým chválí. „Podařilo se jim dezinformaci rychle vyvrátit, a naopak, a to není úplně zvykem, ji otočit i ve svůj prospěch, když na sociálních sítích začali publikovat vtipné popkulturní odkazy, které jeho voliči ocení a naopak mu to může pomoct,“ uvedl.

Narážel tím na vtipné koláže, které Pavlův tým sdílel na Facebooku – Číslo 4 žije nebo Není čas zemřít, kde vystupuje jako James Bond. Satirickou koláž na toto téma vytvořil i TMBK pro Seznam Zprávy:

Voličů, kteří nejsou rozhodnuti, koho budou volit, a budou se rozhodovat podle debaty na Nově, je podle Charváta minimum. „Maximálně by mohlo nastat zaškobrtnutí jednoho z kandidátů, na jehož základě se rozhodne, že nepůjde k volbám.“

Reklama

Doporučované